22.3.12

Triigi mõisa avamine


Ehkki mõningast tegevust võib Triigi mõisas näha juba kevadsuvel, ei saa kindlasti öelda, et mõis on avatud enne 18.-19. augustit 2012, mil toimub kahepäevane Triigi küla/valla/mõisapäev ja kooli kokkutuleku maratonüritus.

Kõue Külade Selts on külapäevi pidanud igal augustil alates 2006. aastast. Tol aastal toimus külapäev Kõuel, kus avasime ajalootahvli (uuendasime 2011). 2007. aastal tulime kokku Virlas. 2008 pidasime külapäeva soode süles, rabade kaisus Palal. 2009 taaskord Kõuel. 2010 oli äge külapäev Kadjal ja eraldi üritusena Triigi kooli kokkutulek nädal aega hiljem. 2011 tantsisime Juuru kihelkonna rahvarõivais Aela küla Kõue valla ikkest vabaks.

2012 on jõudnud järg Triigi kätte. Mis küla on Triigi? Muinas-Triigi elanikud kupatati mõisa rajamisel 14. sajandil praegustele Rava maadele, nii sündis Rava küla. 1921. võõrandati Triigi mõisa südamaa ja muudeti Triigi asunduseks, kruntides mõisamaa tükkideks, mis jagati peamiselt Vabadussõja veteranide vahel. Teise vabariigi ajal sai Triigi külaõigused tagasi kuid seoses sovhoosiaja lõpuga jäi koos naaberküladega rahvavaesemaks. See aeg on nüüdseks möödas ning tänaseks on Triigi Kõue valla lasterohkeim küla. Kaks aastat on mõisa ehitustandril mütanud sajad ehitajad, kes peatselt vahetuvad mõisahuviliste, sakste ja aja jooksul ka suvalisemate turistidega.

Praeguseks on ettevalmistused jõudnud niikaugele, et on aimata 18. augusti küla/valla/mõisapäeva ja 19. augusti kooli kokkutuleku programmi - kindlasti see veel muutub ja oodatud on kõik ettepanekud, kuidas üritust muuta paremaks:

18. augusti Triigi küla/valla/mõisapäev:

Kusagil lõuna ajal alustame päeva väikese matkaga
Peale seda koguneme mõisa peamajja, kus toimub registreerimine
Kindlasti toimub traditsiooniline parima koogi võistlus
Esitletakse raamatut Triigi mõisa loost
Avatakse maalinäitus kohalikest mõisatest
Kontsert, mille peaesineja on Tallinna keelpillikvartett

Õhtul on veel üllatusesineja, kes pole ansambel "Üllatus"

Järgmine päev, 19. augustil toimub Triigi kooli kokkutulek:

Ennelõunal toimuvad ettekanded, meenutame kooliaega ja lahkunuid
Lõuna ajal istume ühiselt pika laua taha

Mõlemal päeval osaleda soovijad saavad ööbida Triigi mõisa külalistubades. Avatud on mõisa restoran, kindalasti on veel atraktsioone. Üritus on piletiga, kooli kokkutulekuks ja ühiseks lõunaks tuleb eelnevalt registreerida. Kontaktid ja kava avaldame aja jooksul siinsamas ajaveebis, Seltsi paberlehes "Mõtted ja Teod/Triigi Teataja", vallalehes ja paberlehes "Videvik".

Kohtumiseni Triigil 18. ja 19. augustil!

No comments: