4.3.12

Kadja küla koosolek 4. märts, 2012

Lihtsalt selleks, et kui midagi peaks lähitulevikus hakkama juhtuma Kõue ja Kose valdade liitumise teemadel ning selleks, et arutada siinsamas blogis tsiteeritud hinnangut justkui sooviks Kadja küla irduda Kõue vallast ja natuke sellepärast ka, et ammu pole sedasi maha istutud ja asju arutatud ja siis muidugi selleks, et maailmale näidata, et me tegelikult oleme olemas ja muretseme ja mõtleme kaasa, sai täna Uuetoa talus peetud Kadja küla koosolek.

Ja selleks, et julgustada teisi külasid samuti kohtuma ja mõtteid vahetama ning erinevates küsimustes seisukohti kujundama, panen siia üles meie koosoleku protokolli ning kutsun üles ka teiste külade inimesi kiirete asjatoimetamiste kõrvalt natuke aega leidma ja naabritega eluolu üle diskuteerima.

Osalejad:
Kadri – Pajamäe
Raivo, Merike – Uuetoa
Mati – Hallika
Vahur – Västra
Jako – Mätliku
Rein – Kõrtsu
Ülo – Vanatoa

  1. Hallika (end Loosalu) talu peremehe Matiga tutvumine – Kadja külas elatakse aastaringselt nüüd viies majapidamises: Västra talus, Pajamäe talus, Mäe talus, Kõrtsu talus ja Hallika talus – uued Kõue valla elanikud Mati ja Kadri (mitte segamini ajada Pajamäe Kadriga). Selgus ka, et kuna ajalooliselt on Hallika kandnud Loosalu nime, siis polnud külaelanikel aimugi, et uue talu nimi on praegu Hallika. (On küll olemas Allika, kuid see asub küla teises servas.) Mati andis teada, et on alustanud protsessiga nimetada Hallika talu tagasi Loosaluks.
    Kuigi Mati on kõige noorem peremees Kadjas, polnud tal enda tutvustamiseks vaja muud öelda, kui Männisalu ja juba teadsid kõik põlisasukad, kellega tegu :)

  2. Külaelanike teavitamine Kose valla ettepanekust alustada ühinemisläbirääkimisi Kõue vallaga – ühehäälselt kiideti mõte heaks ning avaldati lootust, et vald võtab kutse ühinemisläbirääkimistele vastu ning protsessiga alustatakse. Külaelanike seisukoht: soovitakse liituda Kose vallaga.

    Murekoht: Kas liitudes Kose vallaga ikka teed lahti lükatakse, kuidas korraldatakse transport ning kas autopood jätkab tegutsemist ka suurvallas ning jõuab ka ääremaade küladesse.

  3. Arutati alternatiivi liituda Juuru piirkonnaga eraldudes praegusest Kõue vallast. Üksmeelselt laideti idee maha, kuna ühendus Kose vallaga on tunduvalt parem ning teenused sealt kättesaadavamad. Külaelanike seisukoht: Endisaegse Juuru kihelkonnaga liituda ei soovita.

  4. Arutati küla teede seisukorda. Otsust vastu ei võetud, kuid leiti, et vald võiks ja peaks toetama teede korda tegemist. Hädasti oleks vajalik teedele tuua mõned koormad kruusa. Osad külaelanikud oleksid nõus vajadusel toetama nii rahaliselt kui näiteks kruusa laiali lükkamise osas. See punkt vajab vallaga läbi rääkimist, kas ja mida saaks teha, et olukorda leevendada.

  5. Tõstatus küsimus, kas ühiselt organiseeruda jäätmete äraveo korraldamisel. Selgus, et jäätmeid tekib sedavõrd vähe ning talud on sedavõrd hajali, et ühise prügikasti järele vajadus puudub.

  6. Tõstatus küsimus, kas või kui mõistlik on tasuda Kõue Külade Seltsi aastamaksu, kuna seltsitegevus on viimasel ajal soiku jäänud. Leiti siiski, et toetada tuleks ning kohalolnud tasuvad liikmemaksud lähima aja jooksul.

  7. Külaelanike teavitamine 20. märtsil Kõue rahvamajas toimuvast arengukava arutelu koosolekust. Võimalusel püütakse koosolekust osa võtta, lootuses saada vastuseid ka valdade ühinemisplaanide kohta.


No comments: