31.3.09

Naised kogunevad pühasse hiide

Tähistamaks iidsete kombete kohaselt paastumaarjapäeva, kutsuvad Kõue Krõõdad kõiki naisi urbepäeval, 5. apillil, Pala külla ohvrikivi juurde päikesetõusu vastu võtma.
Sel pühapäeva hommikul kogunetakse kell 6.15 Paunastes ja kell 6.20 Palal, et sealt koos edasi ohvrikivi juurde liikuda.
Vanad kombed näevad ette, et veel enne päikesetõus peab allikaveega puhtaks pestud saama nägu ja silmad. Seejärel, kell 6.35 laulavad naised päikese välja.
Selga tuleks panna hele seelik ja siduda pähe valge pearätt, abielunaised näitavad oma staatust ette seotud põllega. Kaasa võetakse punast jooki ja värvilist paela (näiteks lõnga). Krõõdad on kokku leppinud, et keha kinnitatakse pannkookidega, mistõttu tasub eelmisel õhtul mõned hommikuseks kaasa haaramiseks juba valmis küpsetada. Ka kohalikud elutargad on lubanud kohale tulla oma tarkusi teiste suguõdedega jagama.
Sa, kallis naine, ära üldse kodus mehele, vennale, pojale ütlegi. Sest selleks ajaks, kui nemad ärkavad oled Sina juba kodus tagasi. Ja kell üks võta meespere kaasa ning too ka nemad Kõue Rahva Majja pannkoogi pidu pidama.

No comments: