31.3.09

Kõue Krõõtade teisel kohtumisel õppisid naised puid lõikama

Märtsi viimase laupäeva keskpäeval Kõue Rahva Majja kogunenud Krõõtadele jagas seekord aiandusalaseid teadmisi Räpina kõrgema aianduskooli värske vilistlane Merike Teas.

Teasel on oma lillepood ning varem on ta töötanud ka lilleseadjana.

Loeng esimestest kevadtöödest oli põhjalik ja hariv. Põgusalt tutvustas Teas taimede ettekasvatamist, jagas teadmisi taime kasvuks vajalikest väetistest ning rääkis, millised on enam levinud maitsetaimede nõudmised ja kasutusvõimalused.

Teas oli võtnud kaasa ka mitmeid seemnepakikesi ja näidiseid väetistest ning tõrjevahenditest. Neilt Krõõtadelt, kes seemnetest midagi meelepärast välja valisid, jäävad õed-Krõõdad huviga tulemusi ootama, et mõne nädala pärast juba taimi vahetada ja kuulata, kuidas Tease antud teoreetilised kogemused praktikas rakendusid.

Pikemalt peatusime aga puude ja põõsaste hoolduse ning lõikamise teemadel. Esmalt rääkis Teas, mida ja kuidas teha ning illustreeris oma juttu rohkete fotodega, seejärel tõmbasime kummikud jalga ja läksime käärid käes müttama rahvamaja naaberaeda. Aia omanikud Toomas Känd ja Riina Kurg olid küll juba puud kenasti õigeid valguspõhimõtteid järgides ära lõiganud, aga Tease terav silm leidis siiski veel mõned oksad, mida paremaks lõigata andis.

Lisaks Teasele jagasid kohaletulnud kogemusi ka omavahel. Nii selgus, et õhus lendavaid kahjureid saab hästi kinni püüda puu otsa riputatud avatud keefiripakiga, kohvipaks aga hoiab eemal peenra sees taimi ründavad kahjurid ja haigused. Teas märkis ka, et kuiv kohvipuru on tõhus abimees seemnete ajatamisel. „Väiksemaid seemneid tasub enne mulda külvamist kohvipuru või liivaga segada,“ täpsustas ta.

Järgmisel korral kohtuvad Krõõdad 17. aprillil, et spetsialisti juhendamisel maalida endale kaunid rahvusmustris kalossid.

No comments: