13.1.14

Ühtsest Kose ühistranspordist Kõue kandis


Seletan olukorda, mille illustreerimiseks on aluskaart 19. sajandi lõpust Kose keskusest Kõue-Triigi ja antud kandi tagaküladeni. Teedevõrk, kus tänapäevane ühistransport sõidab kattub, valla piiresse on mahtunud ka toonasest kihelkonnast välja jäänud Kadja-Aela. Ajaloolistest tõmbekeskustest-kantidest räägin aga hoopis järmises postituses.

Tänase situatsiooni eelduseks, et ühistransport Kõue kanti rohkem väisaks on mullu juulis asfalteeritud Ojasoo-Triigi tee, mis tagab Koselt sama hea juurdepääsu kui Habajale, kust käib homme läbi kuus K3 marsat Kosele + bussid peamiselt õpilaste veoks nii Harmi kui Orule-Kosele. Ardust leiab homme 32 otseliini Tallinnasse peatus.ee vahendusel. Ravilast läheb homme 12 otseliini Tallinnasse.

Kuidas on seis Kõue-Triigi tõmbekeskusega (ca. 300 elanikku)? Eelmise volikogu ajal pandi kuu pärast asfalteerimise lõppu tööle õhtune kojuveobuss (Koselt 19.45, Kõue 20.04, Ardu 20.20, Kõue 20.39, Kose 20.55). Kuidas on lood hommikuga? Siis saab arvestada vaid nn. valla bussiga, mis mille keeruline teekond (koolivaheajal, nädalavahetusetel ei tööta) on kujunenud aastate jooksul sobitudes hajakülades elavate õpilaste hariduseteele juhatamisega (helesinine hommikune trajektoor kaardil). Reedene lisaring peamiselt vanuritele Kosele ravimite hankimiseks. Kõue valla ajal teadupärast ei tohtinud ei kodanik ega õpilane Kosele saada, kardeti valla tühjaksjooksu. Just see igand annab valusalt tunda tööinimesena kasutades nn. valla bussi - Kosele saab hoomikul (6.50 Kõue tee) vaid ümberistumisega Ojasool K3-e (sõidab Koseni). Et Tallinna saada on vaja seega kasutada kolme bussi ümberistudes kahel korral! Teekond Tallinnasse, kuhu saaks umbes poole tunniga venitatakse terveks tunniks (Mäo kaugus Tallinnast)! Ardusse saab valla bussiga (8.15 Kõue tee) tiirutades läbi nii Panuküla kui kauni veehoidla taguse ringi. +Ardu-Tallinn teeb selle teekonna pikkuseks samuti tunni. Ilusad vaated veehoidlal aga ei tööta praktilisel viisil üldse efektiivselt.

Kas on lootust olukorra paranemisele? Töö käib ja lootust on. Kui vaid vallavalitsuses töö- ja vaimujõudu piisavalt oleks - veel nädal aega vakantne abivallavanema koht. Seega - mida ei tahaks 2014. enam kuulda?

"asendamatuid inimesi on terve surnuaed täis"

Kas see on sobilik väljend stabiilselt väheneva rahvaarvuga vallas? Väheste eranditega on endise Kõue valla piires Triigi ainus demograafiliselt perspektiivikas küla (praeguse Kose piires võrdne ehk vaid Otiveskiga).

No comments: