3.1.14

Triigi külavanema uusaastapöördumine


Hea rahvas Triigil, Kõuel ja Kosel - lõppenud on taaskord üks tegus aasta ning nagu KOV-valimisaastale omane, on toimunud umbes niisama palju asju, kui kolmel eelmisel aastal kokku. Ja veel enam. Tunamullu toimunud ühinemisralli tõi omakorda särtsu ja tegusid juurde. Tuleb vaid soovida, et kõik see rahvas, kes siis aktiveerus ei peatu ning jätkab tegude ja üle kihelkonna kostvate sõnumite-ideedega. Väikest galeriid Kõue kandis tuimunust kuude kaupa saab näha me FB-lehel. August oli kõige metsikum. Kõue külapäev, Kõue mõisa heli, Kose Kihelkonnapäevade raames toimunud üritused, mis tipnesid kultuurikeskuse lahtiste ustega ning kiriku arhiivmuuseumraamatukogu avamine. Ravila mõis avas uksed. Rääkimata Triigi mõisa üliheadest teatritükkdest ning Triigi külavanema hõbeaardest, mis nii mõnegi ajaloolase oma arusaami ümber vaatama sundis. Ning kõige põhilisem - igakevadise-sügisese soparaja asemele valmis Triigi-Ojasoo tee, mis sai poolteist kuud peale valmimist endale vurama marsaliini K7. Ühistranspordi arendamine Kõuel on 2014 suurimaks teemaks kuid sellest täpsemalt järgmises postituses. Ka suures plaanis on teedevõrgu osas muutusi oodata. Kose-Ristil on näha Tallinna-Tartu maantee uut lõiku raie näol (ülemine foto) - nii nagu vana maantee nelja sajandi eest lõikas läbi kohaliku Kose-Ojasoo tee, lõikab uus maante vana tee veel korra pooleks - nüüd küll juba kahetasandilisena. Õhkõrna võimalusena saaksime Rail Baltica trassi läbi Kolu risti aga mitte lähemale (skeem all). Hea seegi.


 Nüüd aga veidi teadaolevat külaelu edendamise võimalustest käesoleval aastal. Mullu (nagu ikka valimisaatatel kombeks) käidi välja uued skeemid külade otserahastuseks. Kuigi võim on vahetunud, ei saa taolist magusat präänikut rahva käest tagasi rabada. Kuna allakirjutajal on sel aastal võimalus kuuluda Külavanemate Esinduskogusse (nn. varivalitsus), valgustan Sind käimasolevast tööprotsessist, mis küll väga toores aga siiski annab põgusa pildi, kuidas vald tööle hakkab:  


Volikogu ümber on komisjonid, millest Eelarve- ja Majanduskmisjoni alla kuulub Külavanemate Kogu. Kogu ja EMK vahel asub Külavanemate esinduskogu - kolm külavanemat, kelle volitused lõppevad kalendriaastaga - siis koosseis roteerub. Külavanemate kogu ja Vallavalitsuse (kes täidab volikogu käske) vahele on palgatud Jaanus Saadve, kes vastutab selle eest, et asjad sujuksid - et külavanemate hääl oleks valitsuses kuulda ning otsustele järgneksid teod. MTÜd, Külaseltsid, seltsingud jne., saavad otserahastust Külavanemate Kogu otsuste põhjal. Seega on antud külavanmatele (Kogule) volitusi juurde. Veel enam. Nüüd on selge piir Külavanemate ja MTÜde vahel. Külavanemate Kogust saavad osa võtta vaid valitud küla- ja alevikuvanemad ning abivanemad. See peab soodustama külavanemate valimist. Kõue kandist oleks hädavajalik valida külavanem Lööral, Habajal ning Ardus - et saada sõnaõigust neis külades tegutsevate seltside-MTÜde otserahastuses. Raha jagamise reeglid on loomisel - loomulikult rahastatakse kõigepealt omaosalusi, üritusi, mis on suunatud kogukonnale, eelistatakse kinnise seltskonna väljasõidule. Jne. Jne. Kas midagi praeguse Kose valitsuses ka lonkab? Puht kuulu järgi tundus kummaline kultuuri definitsioon, mis lähtub  rahvatantsust ja käsitööst. Kas peaks ehk Sirbi vallavalitsusse tellima või mis? Igal juhul - Head Uut Aastat!


No comments: