2.4.13

Kuidas saada sobivaid inimesi volikokku?



Tundub, et suuremad ühinemisaegsed vennatapulahingud Kõue mail on asendunud üldise kainenemisega ning väikeste nõukogude tekkimisega, kes võimalike uute valimisliitude algrakukeste loomise võimalust kompavad. Kui viimasel kahel Kõue KOV valimisel oli selge vastandumine - establishment vs. nende vastu koondunud, siis nüüd, seoses praeguse koalitsiooni-opositsiooni hägususe ning Kosega liitumisega, võib oodata uusi liite mitmetel teistel alustel. Olles maininud organiseeritud establishmenti vastasuse, siis kes on volikogus erapoolikud? Kas allasutuste juhid ja töötajad, või hoopiski eraettevõtted oma konkreetse majanduslike huvidega? Koerus paistab olevat probleemiks konstaabli volikokku kuulumine. Sellest võib rohkem aru saada.

Kõige kindlam oleks liituda juba olemasolevate Kose valimisliitude-parteidega, ühisosaks kas siis (põllu)majanduslik, aateline või kõlbeline alus. Kui kuni viimase KOV valimiseni Kõuel tugevat pärisparteilist jõudu polnud (kuigi vahepeal oli nii vallvanem kui volikogu esimees keskerakonnast ei tehtud sellest suurt numbrit), lõi kaardid sassi eelmisel valimisel debüteerinud SDE. Hiljem liitus SDEga ka Kõue vallavanem, kelle seisukoht Kosega ühinemises läks lahku samuti SDEsse kuuluva volikogu aseesimehega. Kuidas paigutatakse pregune vallavanem ja volikogu aseesimees pingeritta sel sügisel (esinumbriks SDE Harju- ja Raplamaa juht Astrid Ojasoon)? SDEst välja astumisel oleks viimastel valimistel hiigelpalju hääli saanud vallavanemal võimalus palju sotsiaalset kapitali koguda/laiali jagada/valitseda.

Häältemagnetitest rääkides on tegija ka 300 protestijat. Vaja vaid inimest, kes nad teistkorda valimiskasti juurde viiks (milliste lubadustega?).

Kui autorile teadaolevatel andmetel arutatakse uue valimisliidu loomist mitmes kohas Kõue vallas, ei pruugi kandipõhiseks jäävad sõpruskonnad piisavat löögirusikat omada - tuleks liituda suuremateks seltskondadeks. Üldiselt on Kõue poolel kaks võimalust saamaks Kose volikogus normaalkvoodist suuremat esindatust - ajada rohkem inimesi valima kui Kosel ja/või pakkuda välja kandidaadid, kes saavad hääli ka Koselt. Vaikimisi tuleb muidugi loota, et Kose esindajad räägivad ja tunnevad kaasa ka Kõue probleemidele, mitte ei tee suud lahti vaid siis, kui nende küla puudutav töös on aga näiteks seda, et Mardi kraav Kõue ja Triigi küla piiriks on, ei pruugi teada ka näiteks 95% Ardu elanikest.

Mis omaduse järgi ja millise kandi nimel valid Sina Kose volikogu? Vasta lehekülje paremal servas (võimalik valida mitu vastust shift-klahvi all hoides).

Fotol volikogu mõjutamine filmis "Sügis", 1990.

7 comments:

Monika said...

Mängis kokku Keskerakonna esindajaga? Andres Õis astus minu andmetel juba eelmisel aastal Keskerakonnast välja, kontrolli üle, erakondade liikmete nimekirjad on avalikult kättesaadavad.

Juhan said...

Parandatud. Järelikult saab KEst välja astuda küll.

villy said...

aga miks peaks valimisnimekiri vaid kõuekaist koosnema? miks ei võiks näiteks kõik Kose ja Kõue külaseltsid ühist nimekirja kokku panna? seda enam, et külaseltsid peaks tulevikus kohaliku elu edendamisel suuremat rolli mängima hakkama..

Juhan said...

Tõenäoliselt pole neil instit. piisavalt läbikäimist omavahel. Mis aga ei pea niiviisi jääma. Tuli üks üleskutse:

Küla arengukavade koolitus Kose ja Kõue vallale



Tere, infoks ja huvilistele edastuseks.



13.04.2013 kell 12.00 - 15.00 toimub Ravila Külakeskuses küla arengukava koostamise koolitus. Oodatud on kõik külavanemad, külaaktivistid ja huvilised Kose ja Kõue valla küladest ja alevikest. Koolitus on tasuta.



Info ja registreerimine 50 78055

ravila.selts@gmail.com

Ravila Külaarendamise Selts



Uno Silberg

Monika said...

Olles olnud üsna lähedalt ühinemisprotsessiga seotud, osalenud pea kõigil rahvakoosolekutel ja ka 30.11.2012 Kõue volikogu istungil, mil tehti otsus Kosega ühinemise kohta, on mul tegelikult tekkinud küsimus, mille järgi valib üks keskmine Kõue valla elanik volikogusse esindaja?

Kosega ühinemine või mitteühinemine on kindlasti üks suurimaid kohalikku elu mõjutavaid otsuseid. Meie volikogus on 9 liiget, neist kolme ei näinud ma ühelgi rahvakoosolekul (v-o ma ei märganud?), neist üks tunnistas 30.11 volikogu istungil, et ta ei osalenud isegi rahvaküsitlusel. Ka ei kasutanud nad võimalust kohaliku ajalehe veergudel oma seisukohta selgitada. 30.11 toimunud volikogu ei osalenud nad ka otsuse tegemisele eelnenud arutelus, näidates oma suhtumist vaid käe tõstmisega, kui küsiti: "kes on vastu". Nii teame me täna, miks tookord volikogu esimees Kovalevski vastu hääletas, kuid ülejäänud kolme puhul jäi see saladuseks.

Kui võtta ette volikogu protokollid, on näha, et kaks volikogu liiget on üleüldse haruharva diskussioonides osalenud, eelistades pidevat vaikimist.

Kutsun inimesi üles hoolikamalt valima enda esindajat volikokku. See, kes seltskonnas võib olla igati äge kutt, ei saa ehk ametliku volikogulaua taga sõnagi suust välja. Kui see on nii pisikese ja koduse Kõue volikogu laua taga, mida siis loota temast Kose volikogus, mille liikmete arv on suurem...

Kas siis see inimene, kes ise oma valimisliidu seisukohtade eest mitte kunagi aktiivselt ei seisa, ei osale kunagi diskussioonis parimate lahenduste leidmises, vaid täidab lihtsalt tooli ja tõstab kätt, on ikka parim valik?

Enne eelmisi volikogu valimisi olevat Paunküla selts korraldanud vallavanema kandidaatide debati. Võiksime - külaseltsid - sellised debatid seekord laiemaltki plaani võtta, ehk õnnestub ka netiülekannet korraldada ja aidata sellega kaasa võimalikult targa valiku tegemisele :)

Anonymous said...

to Monika: debatid oleksid kindlasti huvitavad aga palun ärge teie ega Andrus seda korraldage, nagu ka liitumise koosolekutel, olid küsimused üsna subjektiivsed, "ise küsin ise vastan" stiilis. Ühesõnaga, keegi täiesti sõltumatu, poliitilist poolt Kõue/Kose piirkonnas mitte omav isik, peaks neid üritusi korraldama.

Riigikogu, vabariigi valitsus, KOV volikogud on täpselt nii targad, kui tema ülemus ehk rahvas. Solvates praeguseid volikogu liikmeid, solvate te ka kogu Kõue rahvast. Kas Kõue valla rahvas on teie arvates rumal?
Teie jutu järgi oleks tark valik olnud direktoreid, allasutusjuhte, muid Õisi alluvaid täis topitud nimekirjas olevad inimesed volikogus olema? Suud ehk teeksid rohkem lahti aga kas sealt tuleb enda asutuse eest seisvat juttu või kogu valla arengut silmas pidavat juttu?
Ei pea sellist nimekirja ka õigeks ja soovitan rahval ka sellise nimekirja poolt mitte hääletada, mis koosneb ametis oleva vallavanema alluvatest. Rahvas peaks küsima, mida neile lubatud on või kas nad kardavad oma ameti pärast?
Viimaseks soovitan ka ühest, teisest ja kolmandast parteist välja hüppavaid isikuid mitte valida- ebausaldusväärne käitumine ja Eesti riiki üleüldiselt lõhestav käitumisviis, sellised inimesed tõenäoliselt ei ole truud ka muudes eluvaldkondades.

Monika said...

Eelmisele anonüümsele: tegelikult mõtlesin enne isegi, et valimisdebati moderaator tuleks leida keegi väljaspoolt, kes on erapooletu, kuid kes samas tunneks väga hästi omavalitsuste toimimist ning oskaks küsida õigeid küsimusi. Meie külaselts saab aidata kaasa sellele, et need, kes ei saa või ei viitsi ise kohale tulla, võiksid neti kaudu sellest ikkagi osa saada.

Muu osa Teie kriitikast jääb arusaamatuks. Ma ei võta omaks, et ma kedagi solvanud oleks - ei saa ju lugeda solvavaks seda, kui ma pelgalt tõdesin fakte, et mõned volikogu liikmed eelistasid olulise otsuse tegemisel vaikida ja eelnevates aruteludes mitte osaleda. Seda, et volikogu peaks koosnema valla allasutuste juhtidest, pole ma hoopiski ütelnud.

Paistab siiski, et oleme Teiega ühel meelel selles, et oleks hea, kui volikogu liikmete hulgas oleks võimalikult palju iseseisvalt mõtlevaid ning seejuures kogu valla arengut näha oskavaid inimesi.