7.4.13

Veelkord regionaalarengu trendidest


Külaliikumise "Kodukant" korraldatud koolitusel läinud reedel kohtusid Harju-, Lääne- ja Hiiumaa külavanemad Regionaalministriga. Üheks põhjuseks "MTÜ Kodukandi" viimine põllumajanduministeeriumilt regionaalministeeriumi alla. Tõesti - kui veel viis aastat tagasi oli tegija küla kiige ja (valmiva) külamajaga, siis preaguse trendi järgi tuleb üldisest kiirenevast elanike kahanemisest tingituna vaadata üle üldisemad strateegiad ja arengusuunad. Vaid Tallinna kant on elanike poolt plussis ja rahule võib jääda ka Tartu lähiümbrusega. See aga tuleb muu piirkonna arvelt.

See on rahva vaba valik ja üldisem väärtuste muutumine. Põllumajandustoodang kasvab, aga tööl on 7 - 10 korda väheminimesi kui 30 aastat tagasi.  Regionaalministri järgi tähendavad suuremad põllumajandustoetused ka vähem töökohti. Tänapäeva laudad on järjest rohkem inimtühjad, programeerija käib siin tööl linnast. Üldse on põllumajanduses rakkes 2% tööjõust, 73% (väljaspool Tallinna?) käib tööl teistes omavalitsustes. See tähendab põhiliselt maakonnakeskusi, Raplast käivad inimesed Tallinna, Jõgevast ja Põlvast Tartu.

Plaanis oleva haldusreformi kavas on peale jäänud tõmbekeskuste süsteem. See oleks ka haridusreformi aluseks, perearstid olevat samuti antud teema huvilised, et teada, kus on perspektiivikas töötada. Ansip on olnud seni reformi vastu, miks ei ole IRL tahtund oma valitsuspiirkondades seda läbi viia? Lätis olevat reform läbi surutud - läbikukkumise põhjuseks aga poliitilised mängud. Kellel käpp kusagil sees, sai senise korralduse juurde jääda. Tulemuseks mingi hulk lahmakaid ja teine pisitillukesi KOVe. Tulevik paistab olevat maakondade vaba. Ühetasandilisele süsteemile minek on kindel trend reformi läbiviimisel. Praegu jaotatakse tasanditele rohkem raha kuid probleemid lükkab KOV maakonna peale ja vastupidi.

Kuidas on Regionaalministri arvates senised ühinemised kulgenud? Rahvas olevat üldiselt poolt, hääletused aga poliitilised, mitte maailmavaatelised. Mängudes on olnud omakasu. Lõhki on läinud valimisliidud.

Kokkuvõtteks ei ole regionaalministri avates väga hullusti midagi. Soomes olevat viimase 15 a. jooksul suletud 1500 kooli! Üldiselt tundub, et on tegu ühe sümpaatsema ministriga praeguses valitsuses. Eesti rahvaarvu kahanemise (suremus+väljaränne) vastu tal rohtu ja väljapäästvat visiooni aga pole. Eks see ole "Kodukandi" teemaks lähiaastatel. Pole palju argumente, miks Eestis elada. Võib nõustuda mehe poolt pakutud põhjusega "et saaks laupäeva õhtul sõpradega sauna teha", sinna juurde muu seonduv, nagu raba jms.


Eesti kaardil "Kodukandi" praegusel üle-Eestilisel koolitusel osalenud mees- ja naiskülavanemad.

No comments: