22.3.13

Hääletaja Ojasoolt


Viimasel Triigi küla koosolekul rääkis üks külaelanik järgneva loo: Võtnud tema Ojasoolt auto peale hääletaja - pikkade valgete juustega sümpaatsena näiva tädikese. Nii kui tädi oli autosse maha istunud, hakanud kurva häälega pisar silmanurgas kurtma, kuidas Ojasool kõik asjad allamäge on läinud ja selle põhjuseks olevat Habaja ja Ardu sovhooside ühinemine. Sovhooside ühinemisele eelnev hea aeg ja hilisem vilets aeg said kirejeldatud, kuni oldi Kosele jõutud, muude teemade hulgas sai veel nahutatud vallavanem Andres Õit, kes kodukoha elu pöördumatult viletsaks olevat keeranud.

Viimase poole aasta jooksul ka paljude noorte inimeste käest kuulda olnud vastuseisust Kõue-Kose ühinemisele võime oletada, et paarikümne aasta pärast võivad hääletajad ühinemiseelsest kuldajast samamoodi rääkida. Iseasi, kuidas on igaühe võimuses nendele (kolgastumise) protsessidele vastu seista - leida endale tegevust ja toime tuula ääremaal,saada järeltulijaid ja kindlustada neile koha peal rakendust vastuseisuks vaikimisi valikule - lahkumisele igaveseks parematesse tõmbekeskustesse. Numbrid räägivad konkreetses keeles - 1939. aastal oli Kõue valla elanike arv 2409 , 1945. aasta koolipassides oli õpilasi järgnevalt:

Harmi - 151
Triigi - 125
Paunküla - 80
Ardu - 45

Selles valguses on igati loogiline, et Kõue vallavolikogu otsustas lõpuks ühehäälselt vastu võtta Kõue-Kose ühinemislepingu. Kusjuures ei saa alahinnata ka eelmises postituses kirjeldatud valimiseelset olukorda, kus peataolek ja võitlus mineviku eest (vallavanema iseseisvuspäevakõnes kirjeldatud nähtus, kus patriotismist on vaid väike samm idiotismini) õõnestavad tõsiseltvõetavust võimalikul kandiseerimisel Kose volikokku.

Mida me teame praegustest võimalikest Kõue kandi kandidaatidest ja muudest valimist puudutavatest arengutest? Spekuleeritud on ühe uue erakonna teemadel, Kõue Külade Seltsi "Terra Incognita" kandist võib tulla üks kandidaat. Rahva valikut kajastav küsitluse hetkeseis annab lootust eelkõige Andrus Padarile ja Lauri Ligile.

Kõue Külade Seltsi ajaveeb jääb Kose volikogu lainele kuni selle aasta lõpuni. Kommentaaridesse võib teada anda kõik küla- ja alevikevahilesed sahinad, kuulujutud ja spin doctorite liikumised! Valime Kosele ägeda volikogu! Alusta küsitlusele vastamisest sellesama lehe paremal poolel!

No comments: