2.12.12

Kõue ja Kose vallad ühinevad sügisel 2013 - kuidas sinnamaani?

Omamoodi kummaline olukord leidis Kõue volikogus aset peale viimaseid KOV valmisi 2009, kus võitis valimisliit "siin me elame" (5 kohta 9). Nendega lõi kampa ühe kohaga sots Lauri Ligi, opositsioon sai kolm häält ja esindatuks said valla kahe kooli juhid ja endine kahekordne vallavanem Andres Õis, kellele vastandumisele oli võidu saavutanud erakond oma kampaania üles ehitanud. Nii et kujutage ette olukorda, kus opositsioonis on valla kahe suurima allasutuse juhid ja valla kõige kompetentsem seltsimees, keda pidi poliitilistel põhjustel pidevalt tümitama. Tuli masu ja pidi võtma vastu raskeid otsuseid, rahavood vähenesid, valimislubaduste täitmisega oli raskusi. Üks opositsioonis olevast koolijuhist loobus volikogu liikme kohast, põhjendusega dialoogi nappus ja teisitimõtlejate tagakiusamine (tänu vastuhääletajate peatati päevakord, tehti peapesu jne.).

Omamoodi õlekõrreks surutisest vabanemiseks kujunes Kose valla kutse liitumiseks 2012 alguses. Kõue vald lõi kihama, tekkis arutelu. Moodustati komisjonid, asuti läbirääkima. Algus tõotas paljulubav. Esimene anomaalia juhtkomisjoni protokollis leidis aset 30. mail, kui Kõue volikogu esimees hakkas soleerima, st. ei esintanud mitte Kõue juhtkomisjoni vaid enda arvamust. Kõue vallavanem kommenteeris Harju Elus, et on toimunud kainenemine ning ühinemine ehk ei olegi nii hea idee. Selle peale esitasid Kõue külavanemad ja arvamusliidrid volikogule pöördumise, kus nõudsid ühinemisläbirääkimiste jätkumist.

Augustis-septembris toimusid rahvakoosolekud, kus valgustati protsessist ja vastati küsimustele. Need paarkümmend tundi arutelusid on järelvaadatavad Alansi-Kirivalla-Lutsu videolehel. Aruteludel esitas Kose pool valdavalt ühtset nägemust uuest vallast, Kõue vallavanem ja volikogu esimees aga olid avalikult liitumise vastu ja esitasid vastavaid andmeid. Kõue vallavanema kampaaniaveebis on 1. detsembri seisuga viimasest kümnest postitusest kaheksa konkreetselt liitumise vastu:

Vastu:
Anu Raud: Suured vallad ei too maale õnne

Rahvahääletusest

“Eesti riik on aga liiga väike, et saaksime lubada olukorda, kus ainult mõnes paigas on hea elada”

Mina hääletan liitumise vastu ehk Kõue iseseisvuse poolt!

Kõue valla liitmisest Kose vallaga (vallaleht november 2012)

Aluksne (põhja Läti) omavalitsusjuhid: haldusreform on läbi kukkunud!

“Mahajäetud kolhoosis läheb elu väga hästi”

“Külavanematega läbiviidud süvaintervjuudest selgus, et isegi ühinemist pooldanud külavanemad oleksid eelistanud pigem valla säilimist endisena”

Neutraalne:
Kui Kõue jääb iseseisvaks, kes (ja kui palju) sellisel juhul võidab/kaotab?

“Valdadel läheb tänavu paremini”

Rahvaküsitlusel, mis toimus 16,17,18 novembril, oli Kõue valla rahvas ühinemise poolt. Kuigi volikogu esimees ütles rahvakoosolekutel korduvalt, et hääletab nii, nagu rahva arvamus, hääletas ta ühinemise vastu sarnaselt kolmele valimisliidukaaslasele. Kaardid on aga 2009. aasta valimistest ümber mängitud ja lisaks opositsioonile hääletas ühinemise poolt ka sotsist liige Lauri Ligi (ka vallavanem on vahepeal sotsiks astunud) ja üks kunagisi koalitsiooni ideolooge. Seega on tekkinud uus koalitsioon 5:4 ja suuremad muutused Kõuel on enne 2013. sügist võimalikud. Kas see peaks olema vallavanema umbusaldamine oma seisukohtade avaldamisel HOL blanketil või midagi muud, otsustab juba uus koalitsioon. Kummaline olukord on igal juhul, kui rahva ja volikogu enamuse vastu astunud vallavanem ja volikogu esimees istuvad edasi liitumiskomisjonides. Aga ehk ei ole lihtsalt paremaid mehi kusagilt võtta, nagu Kõuel ikka kombeks. Eeskuju näitab Pöide vallavolikogu esimees, kes astus peale ühinemiste luhtumist tagasi. Kerged pole need järelejäänud kuud, kus tuleb saada piisavalt hea aga realistlik leping Kosega ühinemiseks. Elame, näeme.

No comments: