4.12.12

Misantroop Kõul

Tere,
kirjutan teile Theatrumi teatrist. Nimelt toimuvad meil hetkel Kõue mõisas "Misantroobi" etendused. 
Hetkel on meil vabu kohti homsele (05.12)  etendusele, millele saaksime pakkuda ümbruskonna inimestele 50% hinnasoodustust ehk 14€ pileti asemel 7€. 
Kas võib paluda, et te edastaksite seda infot ümbruskondsetele inimestele.

Allpool on tutvustav lisainfo lavastuse kohta
Maarja-Liisa Soe
Theatrum


Theatrumi "Misantroop" lisab  Kõue mõisale meeleolukat majesteetlikkust


Molière „Misantroop“

           
Alceste:     „Olla alati aus nagu aumehe mood
        ikka rääkida nii nagu tõeliselt lood.“
Philinte:     „Kuid kas me vahel olukorda ei satu.
        kus otsekohesus on narr või sobimatu?

Molière paneb „Misantroobi“ peategelase Alceste’i põhimõtted ja ideaalid – eelkõige siis aususe – proovile, lastes tal armuda Celimène’i, kelles „kõik aja pahed on koondunud kujukalt“. Ja kes neid inimloomuse ja seltskonnaelu hälbimusi ohtlikul piiril balansseerides harjutab.
Ausus on vaieldamatult suur väärtus. Me tunneme vajadust olla siirad ja ausad ning tahame, et seda oleksid ka meid ümbritsevad inimesed. Aga kui kaugele saab aususega minna? Kuidas öelda tõde sõbrale, keda hindad kõrgelt, naisele, kellesse oled armunud, kui nad harjutavad ja õigustavad pahesid, mida kõigest hingest vihkad? Kuidas jääda neis olukordades õilsaks ja väärikaks? Suuremeelseks... Kuidas toimib ausus ühiskonnas, sõprussuhetes? Kas inimene suudab alati jääda ausaks iseenda ja Jumala ees? Ja kui sellel teel on takistusi, kas peab ja saab neid ületada? Kas sellel teel on ületamatuid takistusi, mille tõttu peaks koguni lahkuma inimsoo seast?

Molière kirjutas „Misantroobi“  aastal 1666, mil see tekitas suurt poleemikat, kuid ka aastal 2012 on „Misantroobi“ teemad ja sõnum kaasaegsed. Kui inglastel on „Hamlet“ ja hispaanlastel „Elu on unenägu“, siis prantslastel on „Misantroop“. „Misantroop“ on prantslaste "olla või mitte olla"-näidend.

„Lembit Petersoni lavastuses hakkab kõlama mõõdukust ja inimlikkust kuulutav moraalne seisukoht. Pahed ja nende äge hukkamõist satuvad siin teisele plaanile. Selline tõlgendus käib kokku vaimuka komöödižanriga, kus on nii lauspila kui ka peenemat huumorit” (Andres Laasik, „Kelmid ja inimvihkajad loksutavad ühiskonna tardumusest lahti “ Eesti Päevaleht 22.06.2011)

“Lavastaja Lembit Peterson ja Theatrumi näitlejad on nagu ikka saanud hakama väga stiilipuhta instseneeringuga ... Lavastuse sõnaline osa on viola da gamba helidega täiuslikus harmoonias. Olgugi August Sanga Molière’i tõlge teadagi ajastuülene šedoover, alati värske ja kaunis, on siiski rabav, kui loomulikult ja voolavalt Theatrum selle ette kannab.“  (Kairi Prints, „Sügav suveteater“ Eesti Ekspress 10.07.2011).



Molière „Misantroop“

28. novembril ja 4., 10., 11., 28. detsembril kell 19.00 Mustpeade majas,
29. novembril ja 1., 5., 7., 8., 14., 15., 27. detsembril kell 19 Kõue mõisas

Tõlkija August Sang / Lavastaja Lembit Peterson / Kostüümikunstnik Laura Pählapuu
Liikumisjuht Tiina Mölder / Muusikaline kujundus Peeter Klaas

Mängivad Ott Aardam, Marius Peterson, Andri Luup, Laura Peterson, Eva Eensaar, Anneli Tuulik, Helvin Kaljula, Tarmo Song, Mirko Rajas (Nuku- ja Noorsooteater), Peeter Klaas (viola da gamba)
Etenduse kestus 2 tundi ja 45 minutit



Foto (vasakult):  ÉLIANTE: Eva Eensaar , CÉLIMÈNE: Laura Peterson. Autor Harri Rospu, Kadrioru loss, juuni 2011.

No comments: