25.2.10

Kõue hariduspoliitika - kuhu edasi?

Ardu Kooli personali ja õpetajate seisukoht:

Kui küsitakse meie arvamust, siis esmajoones tahaks teada Kõue valla arengusuundi, tulevikuvisiooni, et üldse oskaks midagi arvata. Kindlasti on vaja ära kuulata kõikide asjasse puutuvate inimeste ja asutuste töötajate arvamused, argumendid ja ettepanekud.

Selliseid suuri ja tulevikku mõjutavaid otsuseid ei saa uisapäisa vastu võtta.

Oleme nüüd arutanud (juba üle aasta - ka eelmisel aastal oli plusside ja miinuste, arvamuste ja ettepanekute kuulamine päevakorras) erinevaid variante edasiseks tegevuseks.

1. Kaks liitunud lasteaeda, Harmi Põhikool eraldi ja Ardu Kool eraldi? Tulemuseks on väikesed üksused, mille kaotamine ja nendest „ülerullimine” on lihtne. Kaks lasteaiahoonet – liiklemine nende vahel, lisakulutused seoses sellega? Kuidas lahendada ootamatuid olukordi, kui juhataja on kaugel? Kokku – lahku – kokku – lahku... Mis meist niimoodi arvatakse?
2. Kui tekib uus asutus – Kõue valla Lasteaed? -, siis uuele asutusele tuleb juht valida konkursiga. Siin on võimalus vallavanemal täita oma lubadus eelistada Kõue valla inimesi = maksumaksjaid. Mõtet edasi arendades – kõik haridusasutused kokku ühe juhtimise alla, kuigi töötavad eri majades.
3. Habaja Lasteaiale määrata/valida praegu juhataja kt., arutada ja vaagida igakülgselt asju ja siis otsustada lähtuvalt Kõue valla arengusuundadest.
4. Liita Habaja Lasteaed ja Harmi Põhikool? Asutused asuvad lähestikku, tekib Habaja-Harmi kandi ühine haridusasutus, kus alusharidus on ühendatud põhikooliga (sarnaselt Ardu-kandiga). Lapse üleminek ühest haridusasutusest teise oleks sujuv. See oleks loogiline käik, kui on tungiv vajadus ühendada haridusasutusi. Kus on kokkuhoid?
Vajadusel on võimalik kasutada optimaalsemalt mõlema maja kaadrit , siduda kahe maja personali koolitusi, huvitööd jne. Säilib võimalus lapsele individuaalselt läheneda, kuna tuntakse teda juba lasteaiast, samuti tema vanemaid. Seega koostöö sünnist 9.klassini.

Praeguste teadmiste alusel arvame, et kõige mõistlikum oleks 4.variant, aga...



...tegelikult on tervitatav, et tekkis nii suur poleemika. Ainult et jõuame jälle algusesse: kuhu areneb = arendadatakse Kõue valda ja tema haridusasutusi? Sellest lähtuvalt kaaluks, räägiks, arutaks ja jõuaks kõiki rahuldavale mõistlikule otsusele.



Ardus, 25.veebruaril 2010

No comments: