30.11.08

Triigi küla pidas koosolekut


Triigi küla on viimase aasta jooksul pidanud 4 koosolekut - ühe kvartalis. Kuna tegu on Kõue Külade Seltsi kuuluvatest kõige suurema elanikkonnaga külaga (63 elanikku), on siin ka kõige rohkem vaja ära teha küla arendamises. Seekord kogunesid külaelanikud mõisa juurde, kuid mindi edasi Oja tallu. Oja talu on omamoodi Triigi küla mustertalu - seal vaid viis aastat elanud pererahvas peab edukalt lindlat, kitsi, lambaid ja sigu. Talu kaubamärkideks on eksklusiivne kitsejuust, mida turustatakse soliidse hinna eest pealinnas, talu majapraeks pakutakse 24 tundi küpsetatud tervet lammast küüslaugu-mündikastmes, mida on tellinud nii mõnedki cateringid.


Koosolekul räägitust ja tehtust:

Bussipeatuse planeering on koostöös Kõue vallaga kandnud esimesi vilju: maha on märgitud paviljoni asukoht, määratud, millise elektriposti otsa valgustus tuleb. Bussitasku mõõtmed ja ulatus on veel teadmata, vajab eksperdi hinnangut. Arhitektuurilises plaanis on külaelanikud pakkunud välja kolm lahendust, vallavanem on lisanud veel kaks pakkumist: viljandimaalt ja kohalikult tegijalt. Täpsem lahendus ei ole veel teada.

Triigi kui ka nii mõnegi ümberkaudse küla probleemiks on kommunikatsioon - Ojasoo-Triigi maantee on vilets kruusatee, madalamates kohtades Sääsküla ja Riidamäe vahel on tee alt välja tulnud palgid, millel tee osaliselt veel tänapäevalgi kulgeb - seega on tegu omamoodi muinasteega, kuigi sellel teelõigul peaks olema hoopis praktilisem väärtus ja tänapäevasem vorm. Kui legendi järgi asfalteeriti Kõue-Ardu maantee ära peale Arnold Rüütli külaskäiku Kõue keskusesse, millest ka rahvapärane nimi teele "Rüütli tee", siis ootab Triigi rahvas endale "Ilvese teed", juhul, kui president peaks Kõue keskust külastama, tuleks tal Tallinna poolt tulles läbida üsna vilets teelõik. Kõue keskusest läbi Ardu Ärma poole edasi minnes on tee korras, paraku ei ole paljudel Triigi küla elanikel igapäevaselt asja Järvamaa poole, primaarseks suunaks on Kose-Tallinna suund.

Asutati Otto von Kotzebue nimeline Triigi Külaarendamise Seltsing

Kuna eestimaal on kolm Triigi küla, vajas seltsingu nimi eristust teistest Triigidest - lahendust ei tulnud kaugelt otsida, elas just Triigi külas venemaa teiseks kuulsaim maadeavastaja Otto von Kotzebue, kes on nii Kõue kui ka Kose valla kuulsaim eales siin elanud inimene. Olles kolm korda ümber maailma purjetanud, valis ta just Triigi mõisa endale elukohaks, edendades siin põllumajandust ja karjakasvatust.

30.11.2008

Triigi Mõis
Triigi Küla
Kõue Vald
Harjumaa

Otto von Kotzebue nimeline Triigi Külaarendamise Seltsing

Seltsingu leping


1. Käesoleva lepinguga moodustatakse Otto von Kotzebue Triigi Külaarendamise Seltsing, edaspidi seltsing, mille eesmärgiks on külaelu arendamine ja probleemide lahendamine Triigi külas.

2. Seltsingu liikmed moodustavad ühtlasi juhatuse.

3. Juhatus valib vajaduse korral enda hulgast juhataja ja volitatud isuku(d).

4. Igal täieõiguslikul seltsinglasel on õigus ja kohustus osaleda seltsingu juhtimisel.

5. Seltsingus võetakse vastu otsuseid häälteenamuse toel.

6. Iga täieõiguslik liige on kohustatud seltsingu huvides panustama oma aega ja muid ressursse, kui seda nõuab eesmärk

6. Igal seltsingu liikmel on õigus teha ettepanekuid seltsingu töös ja tegutsemise eesmärkides.

7. Käesolev leping on sõlmitud määramata ajaks, seltsingu tegevuse võib lõpetada 3/4 juhatuse häältega.

8. Seltsing kohtub regulaarselt kord kvartalis, Triigi küla koosolekul, v.a. erakorralised juhud.

Seltsingu liikmed:

Merike Kukk
Kaja Haljaspärg
Aade Rämmeld
Juhan Soomets, seltsingu juhataja

2 comments:

Monika said...

Juhan, ma mõtlesin ja mõtlesin ja otsustasin, et kirjutan küsimuse ikka avalikult ja mitte meili peale, ehk teistel ka tolku. Meil on oma külade koosolek tulemas 12.detsembril ja teemaks mh ka tulevikuplaanide seadmine. Sellest küsimus - miks tegite seltsingu? Miks mitte jätkata niisama koosolekuid ja oma üritusi?

Peame ka Alansi-Kirivalla-Lutsu külade rahvaga sel teemal aru pidama. Riina küsis ükskord, kas me ei tahaks oma MTÜ-d teha, kui me kolme külaga elame rohkem oma elu, omad üritused ja oma identiteet. Kuid mulle isiklikult ei meeldi mõte täielikust eraldumisest. Seltsingu peale olen põgusalt mõelnud, seetõttu kuulaks huviga teie põhjusi :)

Juhan said...

Põhjus lihtne: tulevikku silmas pidades, konkreetseid plaane on palju, tuleb katalogiseerida, sorteerida, tööd teha selles asjas. Juhul, kui on mõni konkreetne plaan, ei pruugi olla aega ja võimalust enam seltsingut teha.

Miks seltsing? Lihtsam, bürokraatiavabam variant, vähem vastutust. Konkreetsete näiteks rahaliigutamiste puhul poeme kuhugi Seltsi alla. Selts oleks olnud liig kanda ja ümbruskonnas ka juba nii mõnigi ;)

Ehk, head seltsielu!