18.11.08

Kõue Külade Selts koondab enda alla Harjumaal Kõue vallas asuvad 11 küla:


Aela
Kadja
Kukepala
Kõue
Nutu
Pala
Paunaste
Rava
Triigi
Vahetüki
Virla


Järgnevalt külade tunnuslaused ja lühitutvustused:


Kõue küla on valla süda

8 majapidamist + 3 suvemajapidamist. Kõuel avatakse varsti Rahva Maja raamatukogu ja avaliku internetipunktiga. Siin on asunud mitu koolimaja - külakool ja ministeeriumikool ning mitu poodi. Tulevikus on plaanis kiigeplatsi ja rahvamaja edasi arendada ning töösse rakendada.


Triigi - Iidne keskus

Triigil asub mõis, mille piirid katsid hiilgeajal peaaegu kogu praeguse Kõue Külade Seltsi maad. Praegune Triigi küla on mõisasüda lähiümbrusega, seega põlistalusid siin pole. Elanikke on siin Kõue Külade Seltsi küladest kõige rohkem, loomi (sigu, lambaid) samuti. Triigi küla piiridesse jääb ka pool Triigi mõisa kolmandast karjamõisast Oraveskist, pool sellest jääb Kõue küla alla. Triigil on rajamisel bussipeatus.


Rava - Võimsad põllud raba vahel

Ravas asuvad väga viljakad ja suured põllud, siin asub ka põllumeeste tehniline keskus. Küla oli kunagi Triigi/Kõue Valla keskuseks, siin asub tänaseni vana vallamaja, mis otsib kosilast. Rava küla nimi olevat tulnud vene keelest, tähistades kindlat maad jalge all.


Vahetüki ja Nutu

ehk endise nimega Kossaste ja Nutu on endised Triigi mõisa karjamõisad. Kossaste ja Kõue küla piiri märgib maha Kuivajõgi, mis oli ka esimeseks selle kandi teeks - veeteeks. Nendel küladel on ühine vanem Kõue külaga. Ehk just sinu pojast saab kunagi Vahetüki või Nutu külavanem?


Päikeseline Paunaste

Hajaküla, kokku 5 talu, neist ühes suvitajad. Talud on ilusa arhitektuuriga, rohkete abihoonetega, tee ääres, mis lookleb läbi soode ja rabade. Huvitav nimi - tekitab assotsiatsiooni J.R.R. Tolkieni tegelasega Bilbo Paunaste (Baggins). 1820. aasta Triigi mõisa kaardil pole Paunastel ühtegi hoonet, on vaid palktee läbi raba. Talud tekkisid seoses maa kuivendamisega, kui sai rohkem maad harida. Tulevikus on plaanis rajada külla teadete tahvel.


Pala ja Kukepala - Küla soosaartel

Küla ümbritseb sooala. Pala küla on ridaküla, Kukepala hajaküla. 10. talus elu suvel, aastaringselt 3. Palal asub okaspuude istandus. Küla keskus kuulub muinsuskaitse alla, kasutusel 13. sajandist. Veel praegugi võib kuival ajal minna üle sooteede Ravale ja Virlasse, läbi metsa ja kuivendatud pususoo kaudu Kaskevõhma soolinnuseni välja. Pala ajaloo kohta loe Aksel Orasi teoseid ja käsikirju.


Kadja on üks tore metsaküla

Majapidamisi 14, neist suvitajaid 11. Külas asub suur kivi, Hansu-Tõnu talu koplis. Tasub vaatamist. Teiseks vaatamisväärtuseks on magasiait, küla keskel Veskimäel, aastast 1888. Loodussõbrale pakub huvi Kadja järv ja soosaared. Küla läbis Tallinn-Paide talitee, mille vahepeatus asus Kõrtsi talus. Tulevikus on plaan arendada infotahvlist küla keskus, Kõue Külade Seltsi traditsiooniline suvetrall aastal 2010 saab samuti toimuma Kadjas.


Virla - Küla metsade keksel

Koduloouuruja Erich Klaani andmetel elas esimese vabariigi ajal Virlas rohkem kõrgharidusega inimesi kui Ardus. Ardu kasv on tingitud Tartu maanteest, Virlat läbis tol ajal tähtis talitee. 19 majapidamist, neist suvitajaid 7. Virlas asub ümbruskonna ilusaim kuusehekk, Paljaku talus. Tulevikus on plaanis välja ehitada bussipeatus ja Lasku tall.

Aela - Olemine soosaartel annab võimaluse elu üle järele mõtlemiseks

Sügav eraldatus soode ja rabade vahel. Viimastel aastatel tuntakse enam huvi oma juurte vastu. Aela on hajaküla - 3 suitsu talvel, 7 suvel. Aela järv asub halduslikult küll Kaiu vallas, kuid sisuliselt Aela küla järv, sest juurdepääs on Aela kaudu. Tulevikus on plaanis taastada küla keskuses asuvad lauda varemed ja puurkaev selle kõrval.




Kui Sinu kodukülal puudub tunnuslause, proovi vastata järgmistele küsimustele:


Kuidas paikneb küla looduses?

Kui palju majapidamisi, suvitajaid?

Mis on külas erakorralist, iseloomulikku?

Mis võiks olla tõmbenumbriks läbisõitjale?

Kõige huvitavam fakt küla ajaloost:

Mis on tulevikus plaanis ära teha küla jaoks?

Küla tunnuslause:

No comments: