25.9.13

Kellel on võimalus saada Kose volikokku?

Praeguse Kose ja Kõue valla rahvaarvu suhe on 3.6/1 ehk Kõue rahvas moodustab 27.7% tulevase valla elanikest. Kui kõik Kõue kodanikud valiksid Kõue kandidaate, oleks teoreetiline võimalus saada volikokku 4-5 Kõue rahvasaadikul. Paraku nii lihtsalt asi ei lähe, kuna kandidaate on palju ning rahva hääled jagunevad nende vahel, lahustudes häälteks valimisliitudele ning ületades künnise vaid võibolla 2-3 kandidaadi puhul. Seega tuleks peale isikuvalimise vaadata ka millisele valimisliidule hääl anda. Vaatleme liite lähemalt:



"Meie vald Kose" valimisliidus kandideerib 100 inimest. Kui Kõue inimesi oleks seal Kosega võrdselt, peaks seal kandideerima 27 Kõuekat, mis oleks kohalikku sotsiaalset kapitali arvestades väga korralik number, paraku on selles valimisliidus Kõue inimesi proportsionaalselt kõige vähem ning seega nendel vähestel oht jääda häälteks vaid erakonnale. Valimisliit ise on kõige aktiivsem tegija Facebookis, edastades ka kõiksugu päevakeskuse uudiseid kui ka valimisplatvormi külade kaupa.

on avalikult üleval www.meievald.ee koos lisadega.
Näituseks:

Ardu

2. Suvine prügimajanduse korraldamine (veehoidla ümbruses) koos maa omanikega.
3. Ujumiskoha planeerimine veehoidla juurde (Ardule lähemale), koostöös Tallinna Veega läbirääkimiste teel veehoidla kaevamine Ardusse ja / või vana ujumiskoha väljaehitamine Kiruvere parkla juures (kuulub RMK-le).
4. Siseteed korda.
5. Ardu valgustus.
6. Haljastus korraldada.
7. Aiamaade munitsipaliseerimine/erastamine.
8. Uue katlamaja hange.
9. Ühistransport (Ardu – Tallinn – Ardu) õhtustel kellaaegadel.
10. Ühistransport (Ardu – Kose – Ardu), Virla ja Kõue vaheline liiklus, Kadja küla, Aela küla.
11. Ardu kooli maine tõstmine.
12. Ardu kooli majandamine läbipaistvamaks (suvelaagrid ja üritused jms).
13. Ardu aleviku/külavanema valimine (sama ka teistes külades).
14. Kõik Kõue valla kohalikud teed korda teha.
15. Kergliiklustee Ardust veehoidla äärde ja läbirääkides omanikega on võib olla võimalik ka ümber veehoidla.
16. Jätkata suurema toetustega: Ardu Kirves - aprilli kuus; Spordipäev, mis on siiani toimunud augustis Ardus.
17. Huviringid - toimuksid ka Ardus. Selleks, et oma lapsi huviringi saata on vaja muidu sõita Kosele või Paidesse. Rohkem tähelepanu pööratud ka sellele, et pisemates kohtades oleks lastel vabal ajal midagi teha.

Kõue

63. Kõue Rahvamaja juurde parkimisvõimaluste loomine.
64. Virla, Aela ja Kadja tee remont.
65. Riigitee Kõuelt Virlani mustkatte alla.

Habaja
18. Habaja kergliiklustee.
19. Koolitee – Ardu ja Habaja vahel.
20. Triigi-Habaja tee korda.
21. Habaja tiigi ja selle ümbruse korrastamine.



 SDE platvorm.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekiri on Kõuekatest kõige tiinem. Kas just sellepärast neid valida? Kindlasti tuleks valik teha tugevamate kandidaatide peale. Erakonna video on aus, seletades lahti nimekirja - sotsiaaldemokraadid ja Kõue inimesed, kes väärtustavad sotsialistlikumat, demokraatlikumat ning liberaalsemat ühiskonda. Ka vihjatakse kunagistele erimeelsustele, mis on seljatatud poliitilise tahtejõu mobiliseerimisega KOVi valimistel. Arvata võib, et SDE saab neil valimistel rohkem hääli kui mullu. Kui näiteks pooled Kõuekad valiksid SDE, teeks see 13.8 % tõusu, tähendades 1-2 liskohta volikogus. Oletame siiski, et SDE Kosel võitu ei saa. Küll aga oleks tal võimalus valida, kellega ühte heita. Kas jätkab praeguse koalitsioonipartneriga "Ühiselt". Oleneb palju Kõue protestijaid sisse saab ning ka muudest meeleoludest. Kes saaks külavanemaks, kui SDE looks koalitsiooni "Meie vallaga"? "Meie valla" videos on vastus sellele - vallavanem valitakse konkursi teel.





"Ühtselt" valimisvideo eristub kahest eelmisest. Ei esine seal valimisliidu juhtfiguur, välistades isikukultuse ning olles näiteks delgeerimise võimalikkusest ja lihtsa teksti esitamisoskus välistab võimaluse erinevalt kahest teisest videost, et selle on kokku kirjutanud külavahe-spindoctor ehk mitte esitaja ise. Valimisliidu märksõnaks on ettevõtlus - on investeeringuid tehtud, on võlgu võetud, nüüd on ka raha vaja, et kõik see ilu, küllus ja establishment püsiks. Kõue poolt tugevad kandidaadid, videos esineva mehe usalduse proovikiviks saab olema Harmi põhikooli renoveerimise projekti konsultatsioon. See, kas raha saadakse, selgub enam-vähem valimistega ühel ajal. Olles sotsiaalse asutusena marginaalne kuid vägeva traditsiooniga, on Harmi teema nii mõneski poliitilises seigas võtmetähtsusega.

Reformierakond on Kosel esindatud paari kandidaadaiga, kes ennast ise Facebookis promovad. Juri Kovalevski leht. 

Näide sealt:

Euroopas on palju inimesi, kes tahavad jalutada metsas ja nautida puhast loodust. Enamasti on välisturist rahakas inimene ning külastab riiki kauem kui üks päev. See tähendab, et ta vajab magamiskohta ja söögivõimalust. Lisaks külalistemajadele saab rakendada külaseltside maju. Olen kindel, et ka igas talukohas leidub ööbimisvõimalus paarile-kolmele inimesele mingi kindla tasu eest.  Süsteemi lihtsustamiseks ja efektiivseks toimimiseks tuleb luua vallavalituse juurde üksuse, mis koordineerib turismi arengut. Miks on see hea? Esiteks, euroopa usaldavad rohkem üksuski, mis on loodud valitsuse poolt, kuna see äratab rohkem usaldust.

2 comments:

Anonymous said...

Harmi ei saanud norra fondist raha.

Ott

Juhan said...

Ok, on ilma remondi ja asfaltteeta saanud 90 aastat, saab ka edaspidi.