17.6.12

Kõue ja Kose valdade ühinemine - kuidas edasi?

Paar kohalikku lehte - Kõue Kuulutajat - tagasi ilmus vallavanema veerus tähelepanek, et kõik Kõue külavanemad toetavad valdade ühinemist. See arusaam kujunes külavanemate ümaraluas, kust puudusid Aela ja Triigi küla esindaja. Aga just nemad moodustavad praeguse hetke külavanemate opositsiooni.

Aela külavanem: Ma ei poolda Kõue valla liitmist Kosega. See on ajaloolise traditsiooni ränk lõhkumine, peale selle ei saa Aela küla kunagi Kose osaks, kuna on kuulunud Juuru kihelkonda. Liitumisel läheb Aela küla Kaiu ja Kaiu-Juuru liitumisel tulevikus Juuru alla. Seda saate näha! Olen töötanud Kose konstaablipunktis ja näinud, kuidas Ravila, Viskla, Oru, Tade jne. inimesed käivad probleeme kurtmas aga Kose valla huvi jätkub vaid keskusele - Kose alevile. Valdade liitudes jääks enamus Kõue valda veel rohkem ääremaaks - Kõue küla taha jääks siis terra incognita - eikellegi kolgas. Praeguse vallavanema Jõgisoo ajal pole mingit muutust loota. Midagi võiks loota uue põlvkonna pealeksvades ja kaadri vahetuses, selle mittetoimumist aga on võimurid tugevalt kindlustanud.

Triigi külavanem: Mina jään Kõue-Kose ühinemise suhtes erapooletuks. Loogiline on, et sotsiaalse kapitali vähenedes tuleb avalikku sektorit - administratsiooni paratamatult kärpida. Kõue vallas napib inimesi, kes suudaksid, viitsiksid ja tahaksid asju ajada. Helgematel peadel on peale põhitöö veel mitu ühiskondlikku funktsiooni - see tähendab praktiliselt seda, et ajatakse asju vaid iseenda rõõmuks. Miks ma ei saa aga liitumist pooldada, kuigi see tuleb tõenäoliselt niikuinii, on tulevase suurvalla lõuna ehk Kõue osa marginaliseerumine. Jõgisoo on lubanud nii Harmi- kui Ardu kooli käigus hoida niikaua, kuni jagub õpilasi - paratamatult aga hakatakse eelistatama jrjest rohkem Kose kooli, kus huviringe ja võimalusi rohkem. Kõige suurem kaotaja oleks Ardu alevik, kust kaoks vallavalitsus ja sellega kaasnevaid hüved. Kaotajad oleksid kindlasti ka äärekülad - nii väikseid külasid praeguses Kose vallas ei ole. Lumerookimise hind elaniku kohta oleks kõrgem kui tihedamini asustatud ja väiksemas Kose vallas, sealt võib samuti probleeme tulla.

Triigi küla on arutanud liitumist mitmel külakoosekul ja on leitud on nii plusse, miinuseid, kui on ka kerkinud palju vastuseta küsimusi. Triigi küla ühinemisest palju ei kaotaks, siin on valla eeralve palgal vaid 1/16 inimest, teevõrgustik hea, oma küla ettevõtte palgal pea pool tööealisest elanikkonnast. Külal on hoopis muud probleemid - vallavalitsus võiks kolida Rava vanasse vallamajja ja vald võiks võtta tagasi esimese vabariigi aegse Triigi valla nime. Ometi alandan valdade ühinemise tõenäosuse indeksit praguste sündmuste põhjal, mis seni püsis 5:1 liitumise kasuks (mida näitas ka antud ajaveebi lugejaküsitlus) nii väheseks nagu 3:1 liitumise kasuks!

17 comments:

Anonymous said...

Ühineda on juba selleks vaja, et murda Jõgisoo-Pohlaku klikivalitsus Kose vallas. Koserahvas sellega ise kahjuks hakkama ei saa. Naabrid, tulge appi!

Anonymous said...

see see asi ongi, et Kosel on Kõue valda vaja mitte vastupidi. Soovitan uurida mõlema valla laenuprotsenti ja tuleviku investeeringuid. Sealt tuleb välja kogu tõde- liitumise hetkeks 2014 on Kose nii suurtes laenudes ( kultuuripalee jne)aga Kõue vastupidi- laenudest prii!

Koserahvas ju ise valib endale valitseja- ärge siis valige Jõgisood!

Anonymous said...

Täpsustan.

Esimene külavanemate kogu toetas ühinemist ja eriti tugevat toetust jagasid Silmsi külavanem ja Kadja küla esindaja, ülejäänud olid lihtsalt poolt.

Teisel külavanemat kogul tugevat toetust jaganud esindajaid polnud ja tooni andis Aela külavanema eitav suhtumine, teised nõustusid temaga.

19.06 toimus külade esindajate ja MTÜde esindajate kokkusaamine. Toon oli vist ühinemiseläbirääkimiste jätkamise suunas ähvardusega (võin ka eksida), et kui keegi selle ära vussib, siis tuleb kellelegi ka umbusaldusavaldus. Kas toon oli ühinemise poolt või vastu, see on mulle teadmata.

Andrus said...

Ardus käib hetkel Kõue vallavolikogu istung, mille 5. päevakorrapunktiks on ka Kõue ning Kose valdade ühinemisläbirääkimiste vaheokkuvõte. Kohal on 6 volikogu liiget. Kuluaarides liikunud ja rahvagi sekka jõudnud arvamusi on olnud seinast seina, üheks äärmuseks ka võimalus, et volikogu otsustab ühinemisläbirääkimised katkestada. Läbiääkimiste jätkumise toetuseks ning selleks Kõue valla poolsete selgete eesmärkide seadmisteks esitavad istungi käigus oma ühispöördumise ka Kõue valla külavanemad ning seltside esindajad.

Andrus said...

22.06 toimunud istungil võttis volikogu läbirääkimiste vahekokuvõtte dokumendi teadmiseks ning kiitis heaks lühinemisäbirääkmiste jätkumise.

Juhan said...

Üks asi jäi ühispöördumisse lisamata, võibolla kõige olulisem, millega saab rahvale hästi koti pähe tõmmata - komisjonide protokollid peavad olema AVALIKUD. Näiteks pole kinnitust, kas Andres Õis esitas hariduskomisjoni kokkusaamisel pika monoloogi teemal, et Harmi kool tuleks kindlasti sulgeda.

Andrus said...

Komisjoni liikmena tean, et nii juhtkomisjoni ku ka kõigi teiste komisjonide protokollid saavad olema avalikud. See põhimõte sai kokku lepitud poolte esimesel ühisistungil. Samuti läheb avalikuks läbirääkimiste vahekokkuvõtte dokument. Veel veidi kannatust.

Anonymous said...

Kose vald kütab tänaseni paljusi omi tegemisi laenupuhkustega. Lõputult see pidu nii ei kesta. Kas keegi teab millal maksmiseks läheb? Pärast ühinemist?

Anonymous said...

lõpetage ära see protokollide ja dokumentide jura. No vaadake neid

https://kose.kovtp.ee/et/koue-vallaga-liitumine

Selliste protokollidega on rahvale kaks kotti pähe tõmmatud.

Anonymous said...

väljavõte protokollist:
Finantseerimistegevus
Kõue valla esindajad tundsid huvi Kose valla laenukoormuse vastu. Küsiti, millised suuremad tegevused on ees ootamas. V. Jõgisoo vastas.

Õpilastransport
Toimus arutelu.


Mida ta siis vastas?

Juhan said...

Kose laenukoormus on tõesti huvitav teema, selle küsimiseks on vast õige teha infopäring kodaniku nime alt mõnele komisjoni liikmele, mitte anona plõksida. Teine koti pähetõmbamine protokollide järgi on vast Kõue valla poolt, kes viimase protokolli järgi läbirääkimistel pani maha pirni, et pole nendepoolset eesmärki. Muus osas nagu kõik ok - koolide astmed kestavad senikaua, kuni on lapsevanemate toetus.

Juhan said...

Käesolevaga teatan, et mõtetu sisuga anonüümseid kommentaare avaldan nüüd vaid valikuliselt. Ei saa latti mõne kappi peitva trolli pärast niivõrd alla lasta. Kui on tõesti Kõue valla kestmajäämise pärast nii suured mured, tuleb kodanikuna olukorda proovida muuta. Säärane mõtetu pläma teeb häbi tervele vallale.

Monika said...

Like :D

Anonymous said...

Tere,

Kuidas on see Juhan seotud Kõue Külade seltsiga ? See on sinu mingisugune vaimusünnitus ja ei peaks olema Kõue Külade Seltsi blogis.

Siia ikka võiksid jääda seltsi tegevuste postitused, mitte mingisugused muud jamad.

Juhan said...

Kuidas see on seot Sinuga, anonüümne? Kelle mingisugune vaimusünnitis Sa ise oled?

Valdade ühinemine on vägagi mu ja KKS teema - määrab paljuski siinset tulevikku ja paistab paljugi kõneainet tekitavat argpükstele, kes oma nime alt sõna ei julge võtta! Tegemist ei ole kindlasti jamaga, kuigi Sulle võib see nii paista! Kosel toetatakse kultuuri 20% ulatuses, Kõuel 5%, seega KKS oleks kindlad kasud sees! (üldiselt jäi viimane kommentaar napilt trollitamise punase joone alla!)

Juhan said...

Kõue valla lehel eraldi alamleht ühinemisteemadel, viimane protokoll 18.juunist:

http://koue.ee/component/content/article/563-kose-koue-uehinemislaebiraeaekimised.html

Anonymous said...

Juhan -tundub, et su blogis on rohkem kui kaks või kolm trolli !
Kõik kommentaarid ei ole minu kirjutatud !