30.12.11

Triigi külavanema aastalõpupöördumine

 Lühendatud versioon ettekandest, mis peetud 17. detsembril Ardu külas valla Seltside päeval.

Hea Kõue või kaugema kandi seltsihuviline, aeg on vaadata tagasi Kõue Külade Seltsi poolt tehtule aastal 2011, mis on kuus aastat seltsi asutamisest ja kolm aastat Kõue Rahva Maja avamisest.

Mille poolest eristub Kõue Külade Selts ümberkaudsetest seltsidest? Meil on piirkonnas 12 küla, mis on veidi alla kolmandiku Kõue valla omadest aga kaheksa külavanemat valla kaheteistkümnest ehk 2/3. Mille jaoks üldse külavanemad? Suht mõtetu institutsioon kolkakülades, kus sa niikuinii ei leia külavanema statuudile vastavat ilusat, hea esinemisoskusega, rikast, palju vaba aega ja paksu nahka omavat projektikirjutamis- ja juhtimisoskusega kirjaoskajat kodanikku. Kõue Külade Seltsil on külavanemaid kaheksa - erinevate isikuomadustega tüüpide peale saab ühe korraliku külavanema kokku küll. Kes on meie külavanemad ametitelt:

Kaks õpetajat
Julgeolekuspetsialist
Ettevõtte juht
Laojuht
Kliimasüsteemide paigaldaja Soomes
Kaks koduperenaist

ehk suht tavaline läbilõige külaühiskonnast, arvestades, et tänapäeval tegeleb vaid 1/10 maapiirkondade inimesi põlluharimise ja karjakasvatusega.

Mida oleme teinud lõppeva aasta jooksul?

Aasta ürituseks kujunes Aela külapäev. Lisaks seal esitletud Aela küla reisijuhile sai antud seltsi abiga välja Rava külaraamat, mida esitlesime Kose Kihelkonnapäevadel.

Kõue Rahva Majas toimus 13 erapidu ligi 400 osavõtjaga, sellest 1 oli antud auhinnaks Kõue valla spordipäeval. Toimusid viimased kolm ajalooõhtut kaht hooaega hõlmavast 12-osasest tsüklist: 1) Koolide lugu 2) Maadeparseldamise lugu 3) Aela ajaloopäev.

Kõue Kood - kevadel 4 mängu (94 osalist, kattuvad külastajad), sügisel 3 mängu (67 in.) On toimunud veel suupillikool, filmiõhtu Mirjam Matiiseni ja Toomas Järvetiga 18 in., vastlapäeva tähistamine (Endla korraldas eakatele) 13 in., Maardu gümnaasiumi ja Harmi Põhikooli õpetajate koosviibimine 17 in., Maavalla Koja esinduskogu koosolek 16 in., Sots.demide Kõue-Harju koosolek 10 in., valla ja külavanemate üritusi, olime sihtpunktiks palverännakul "Kõuekad liikuma". Paigaldasime Triigi küla info- ja Kõue kandi uuenenud ajalootahvli. Tegime tuleohutuskursust ning oleme majutanud Triigi mõisa ehitajaid.

Uudistajaid käib Kõue Rahva Majas endiselt, suurim delegatsioon oli Harjumaa TÕN-i esindajate ja korraldajate ringkäik Kõue vallas. Ansambel Üllatus on 16 korda proovi teinud.

Eriauhind anti rahvamaja sünnipäeval neile, kes on kõige rohkem üritustest osa võtnud: meestest oli aktiivseim Arvi Avikson - 10 üritusel kohal, naistest Aino Kärner, kes oli kohal igal võimalikul üritusel osaleja, lauakatja ja nõudepesija, aasta tegija on Aela Olev, suurim eraisikust sponsor Arno Ilves. Suur töö on territooriumi hooldamine ja muru niitmine (sel kevad-suvel 14 korda!). Suur aitäh abi eest - Toomas Känd ja Riina Kurg!

Kõue Rahva Maja on ennast majanduslikult suutnud vee peal hoida. Meie kellelegi võlgu pole, kuid meile ollakse küll võlgu. Vallapoolset tegevustoetust 2011.a. polnud, aga II korruse mööbli ostmisel oli vallapoolne kaasfinantseering 127.82. KOP-i rahastamisel ehitasime rahvamajale terrassi. Kaasfinantseerijaid polnud, ise maksime omafinantseeringu.

 

Kodulehel on olnud sel aastal 2336 erinevat külastajat, 11000 lehevaatamist kokku. Peale Eesti käib lehel kõige rohkem Soome-Vene-Saksa-Inglismaa inimesi.

Mida oodata aastalt 2012? Eks igaüks peab ootama oma panuse järgi - tuleb ise osaleda, aidata ja sõna sekka öelda - seltsielu maal pole telekas, kust 24h supp-praad-magustoit (segatud solk-vaimumürk) välja voolab. Motivatsiooni aitavad tuleval aastal hoida 
Triigi mõisa renoveerimise lõppemine ja Aela muinassauna valmimine - veel kaks vägevat maja Kõue Külade Seltsi territooriumil. Nüüd peaks Kõue vald veel Ardu külas asuva punastest kärgtellistest vallamaja maha müüma ja kolima tagasi Raval asuvasse väärikasse vanasse vallamajja - uhketest majadest rääkides on see meie kandi viimane kole katkine hammas.


Seniks aga - head vana-aasta lõppu ning head uut aastat!


Triigi Juhan.

No comments: