29.8.09

18. Septembril kell 18 ajalooõhtul näeme!



Tegemist saab olema ilmselt põnevaima üritusega Kõue Rahva Majas, mis üldse toimunud. Argipäeviti tipp-andmeturbe ekspert, hobi korras entsüklopeediliste teadmistega ajaloolane Valdo Praust esitab Kose kihelkonna teedevõrgustiku tekkimise ja arenemise hüpoteesi. See ei ole tavaline ajalootund, kus omaarust kõiketeadja täävitab klassiruumis oma muldvanu dogmasid, vaid dünaamilne etendus, milles oma versiooni ja parandusi on oodatud esitama igaüks (selleks on suuteline muidugi vaid üliväike seltskond - Kose kodulooduurijad, kes kindlasti tulevad, loodan, et Aarne Kivistik ei pea paljuks kohale vajuda). Plakateid panen lähipäevil pataka ülesse, kes soovib reklaamiga toetada, võib välja printida ja jagada kujutist (ülal) või aretada oma veebi pisipildi viitega antud artiklile (all):



Plakatil olev muinasaja lõpu teedevõrk on esialgne visand, mille Valdo mulle kujunduse jaoks saatis, see kindlasti täieneb ürituseks, millel slaidiesitluses veel palju seletavaid kaarte ja vaateid teedest, nende lahknemisest.

Sarnane üritus on toimunud Paides ja Väätsal ning ma võin kinnitada, et sellist võimsat ajaloolist narratiivi Kose kihelkonna kohta pole ilmselt veel esitatud. Kui ma oleks ajalooõpetaja, haaraks tugevama poole klassidest kaasa ning saaks elamuse, mis ületab kümme tava ajalootundi. Samuti ei ole ma kursis Kosel asuvate koduloouurimist harrastavate inimgruppidega, keda antud üritus kindlasti külmaks ei jäta. Ole kindlasti kohal ja levita sõna!

Mõned viited Valdo nägemusest:

Üritus Väätsal (slaidid)

Üritus Paides (slaidid)

Muinasaja teedevõrk

Ojasoo ja Triigi mõisa külastus

Korteni majast

Teedevõrgust

Vanamõisa=Saarnakõrve vestlus

Valdo loodud ja tema hallatav Eesti mõisaportaal

No comments: