24.5.09

1. mail tehti Kõuel teistmoodi talgu

tekst ilmunud 2009 Maikuu Kõue Kuulutajas

Kuigi algul oli korraldajatel plaanis teha pool päeva mõtlemist, teine pool Kõue Rahva Maja ümbruse korrastamist, otsustati viimaks ikkagi formaadijärgselt täis mõttepäeva kasuks. Mitte et enne Kõuel mõeldud poleks - mõtlemise ja otsustamise kõrgaegu Kõuel meenutavad Vallakohtu/koolimaja vundamendid Rahva Majast teisel pool ristmikku, mida tähistab mälestuskivi- ja tahvel, tänapäeval on kogunenud Rahva Majja suurimad mõtlejad kogu valla ärksamast rahvast mälumängu "Kõue Kood" raames, seltsi külavanemad peavad kärajaid samuti kord kuus, iga kuu teisel pühapäeval.

Seekord kärasime vabas koosseisus tippjuhist talgujuhi juhendamisel - kokku oli tulnud viis külavanemat, Triigi ja Kõue külaelanikke, Kadja maaomanik ja inimesi seltsiväliselt, noori ja vanemaid. Kokkutulijaid ühendas veendumus vaba tahte olemasolus, mõttekäiku "kõik on ju ülevalt poolt ära otsustatud ja peale sunnitud" üritusel ei kuulnud.

Peale presidendi kõne kuulamist raadiost Otsustati kaminatule praksudes kärada teemadel:

Kuidas maaelu taas käima tõmmata?

Kuidas aktiveerida neid, kes ei osale?

Kuidas saaksid noored ja vanad mõnusalt koos elada?

Kuidas parandada inimeste ja riigiisade arusaamist looduslikest pühapaikadest?

Avatud ruumi formaadi järgi anti lubadusi kohapeal, näiteks saavad hiiekohad Aelas ja Palal lähitulevikus tähistatud, genereeriti ja talletati ideid algkapitalina nüüdseks avatud mõttepanka, jäädvustati neli videot, mis on vaadetavad video.Delfi.ee/Minueesti keskkonnas.

Videotest põhjalikuma, kaasamise teemadel, märksõnadeks on: noored-vanad koos, välisuste arv, transport, ühised üritused, juriidiline nõustamine, vara, talu, talu kirjutamine nooremale sugupõlvele, igapäevane hügieen, laste kaasamine kodustesse töödesse, rohkem häid õpetajaid, õpetajate suhtlemisoskus, passiivsete kaasamine, talgud, tegevused, õigeaegne teavitamine, personaalne teavitamine, õige ürituse aeg, KOV abiraha jagamine, aktiivne kogukond, kes ise tahab ennast aidata, mõte, hõivatus, mobiilne osalemine, sõidus osalemine, nii et tasub vaadata.

Muude kauplemiste hulgas üritati sõlmida kokkulepe vallavanemaga, kes üritust väisas, et valla buss hakkaks suveti taksot sõitma. Paistab, et analoogsele ideele jõudisd ka talgulised naabervalla Paide linnast, kohaliku hädaabitakso tuleviku olemasolu saab muidugi määrama rahva nõudlus.

Üritust väisasid ka mõned rändurid, kes tõid teateid edulugudest naabermõttekodadest Harmist ja Ardust, lõpuks söödi ülimaitsvat Endla tehtud talupojasuppi.

No comments: