31.12.14

Triigi külavanema aastalõpupöördumine


Elu Triigil - kunagi ei tea, mida pakub maapõu algaval aastal!

Hea vallarahvas... "Hea vallarahvas" - milline ilus algus pöördumisele, mida ei ole ammu enam kohalikust lehest lugeda olnud. Põhjuseks uued ajad Kose-Kõuel - puudub, loe on kõrvaldatud autoritaarne võim, juht, kes võis kui papp kantslist vallarahvast nuhelda, suunata, õnnistada - asenduseks rahvavõim, kes komisjonide kaudu, volikogu mõjutades, ise otse võimu teostab. Vallavanem valla totalitaarse juhina selle võimumudeli ajal enam ei toimi, nagu öeldud - ruulib volikogu, kuigi vallavanem on olnud aktiivne külaline üritustel nii Triigil, Kõuel, Harmis kui Palal. Ja üldsegi mitte formaalselt vaid tundub et heast tahtest, kogu hingega. Uus süsteem töötab koostöös Sinuga, lugeja, kes Sa võid osa võtta komisjonide tööst, kes volikogule ettepanekuid teevad, muidugi, kui Sa just oma poolt valitud volikogu liiget otse mõjutada ei saa. Töötavad edukalt päästjate ja ettevõtjate komisjon, ka külavanemate oma, kuigi selle töölerakendamisega volikogu komisjoni alla, mis formaalselt polegi õnnestunud, lendas verd ja pisaraid - nii juurdunud olid külavanematesse väiklased rollid kohalike valimisliitude konnatiigikestes ulberdades. Võimu vahetades lendab alati laaste ja sädemeid - seekord, Kose SDE valitsuses, justnimelt, nagu riigikogus, kus Mikser juhib valitsust, valis ka Kosel omale pruudi just SDE ning valis uued mängijad, loobudes abielust pikaaegselt autoritaarse Jõgisoo gängiga. Või mis ta nüüd nii autoritaarne oli - tosinkond ja peale aastat võimul püsides tekkib paratamatult tüdimus, korduvad mustrid sööbivad tegevuskavasse, mis uinutab allasutuste juhid ja palgalised magusasse igavlikku unne, selmet otsida uusi ja paremaid viise, kuidas asju teha ja nendele lähenda. Muutus, mustrite lõhkujana muidugimõista tekitab segadust ja protesti. Ärme aga unusta et et ilma rotatsioonita riigiasutused manduvad ajapikku, selle eest kindlalt.

On väga moes täna heietada et "supp läks peale valdade liitmist ikka väga lahjaks" või "ma ju ütlesin, et elu ei lähe paremaks liitumisega" ning sellega saab osaliselt nõustuda. Küll aga võib väita, et elu ilma liitumiseta oleks veelgi viletsam. Mõelgem kasvõi väiklusele kunagises Kõue volikogus või poliitikute pingi pikkusele (lühidusele). Kosel on väljavaated siiski paremad. Ähvardavatest ohtudest võiks välja tuua koolivõrgu korrastamise kava - meenutame, et Kosel on väikese piirkonna peale palju koole. Millest me räägime? Kose-Uuemõisa lasteaed-kool, Kose gümnaasiumiosa, Ardu kooli kolmas aste ja Harmi põhikool. Kas loeb see, mida lepiti kokku valdade ühinemislepingus? Sellele võib apelleerida ning ebapopulaarseid otsuseid tõenäoliselt see volikogu koosseis ei tee - paras aeg midagi pekki keerata oleks kohe peale järgmisi KOV valimisi - 2017. Siinkohal võiks mainida, et koole hoiavad elus siiski peamiselt lapsevanemad oma eelistuste järgi, sealt edasi poliitikud sugulaste-sõprade-armukeste-sümpaatiate ringiga.



Milline on Sinu volikogu esimehe tutvusringkond? Nagu kaks illuminaati: President of the European Council Mr Herman Van Rompuy, European Alliance Group President Dr. Uno Silberg. Foto Uno Silbergi Facebooki leht.

Parajalt elevust kohalikul poliitmaastikul on pakkunud endise pikaaegse vallavanema, viimastel KOV valimistel enim hääli saanud kandidaadi ning arvamusliidri Vello Jõgisoo astumise Eesti Keskerakonda. See on toimunud vaikselt, kuigi pidulikkuseks oleks mitu põhjust: esiteks, astumine riigikogu valimistel tõenäoliselt Harjumaa nimekirjas rahva ette võiks toimuma suure pauguga, kasutades meediakära enese jaoks ära. Teiseks peaks reageerima Kose opositsioon - kas siis avalikus pördumises distantseeruma ennast Keskerakonnast või siis just siduma, aga siin on samas arusaadav, et suure kella külge opositsioon oma liidri parteilist kuuluvust panna ei soovi, kuna Kose pole ei Kopli, Lasnamäe, Ida-Viru ega Maardu. Siin pole Keskerakond kuigi polulaarne olnud mõningate eranditega: Kõuel oli mitu vahetust pukkis nii Keskerakondlasest volikogu esimees Truss kui skandaalselt KERAsse astunud vallavanem Õis volikogu liikme Aela Oleviga. Olid ikka ajad - kuigi keegi ei köhinud. Tollasel ja Praegusel Keskerakonnal on loomuliklt vahe sees ka. Kõue vanasi hardcore-keskerakondlasi ei saa võrrelda praguse Единая Россияga  koostööd tegeva venemeels seltskonnaga. Kõigest olenemata soovime Vellole edu riigikokku saamisel - Koset võib tabada isegi topeltedu 2015 valmistel, Triigi mehel on samuti shanss KERAga samaväärses mammutparteis REFis. Elame-näeme.


Videos kaks manalameest -Aksel Orasi ja Eerik Klaan.

Ajalooliles plaanis on Triigi aasta olnud ühe suure kaotuse kui kolme suure võiduga. Kaotasime Triigi Maasikmäel sündinud, Pala külas ja Kose alevikus elanud Aksel Orasi. 16. augustil, laupäval, otsekui oma minekut aimanud mees pesi ennast kodasunas kaua enne kui uinus magusasse, igavesse unne... Kristliku doktriini järgi matsime ta maise keha ning ta hing läks taevasse, kultuuriteooria seisukohalt elab aga Aksel edasi igavesti oma tekstides, mida ta Triigi kandi kohta on kirjutanud üle tuhande lehekülje. Need ootavad tulevikus inimest, kes suudaks selle mahuka elutöö kriitiliselt üle vaadata, toimetada, süstematiseerida ning võimaluse korral avaldada.



Triigi I hõbeaare ajutisel eksposeerimisel mõisa galerii vitriinis.

Võitude poolest avastati Triigi mõisa maadelt kolm hõbeaaret - lisaks mullu leitud esimesele nn. Triigi külavanema aardele. Kokku on niisiis lühikese aja jooksul kaevatud maa seest välja neli aaret. Triigi muinasasustus on saanud hoopis uue ja Eesti mõttes suurema tähenduse, järjekorras teine hõbeaare, mis koosnes ca. 700 mündist on arheoloog Mauri Kiudsoo meelest üks olulisemaid leide viimase 30 aasta jooksul. Müntide rohkuse kaalub üles nende erinevus - Ajaloo Instituudi numismaatikud on jõudnud tänaseks defineerida saja mündi algupära, 600 kallal veel töö käib. 10. sajandil leidus üle Saksamaa väikesi mündivermikodasi, mille loomingut nüüd Rüütli tänaval uuritakse. Tohutu liigirikkusega rahapada koos samas kandis mulda peidetud kolme väiksemega näitab meile kätte tähtsa kaubavahetuspunkti ja kontsentreeritud alal asunud ülikute residentsuse. Lisaks on leitud rohkelt tõendeid Triigi matusepaikadest, mõned muinasaegsed asulakohad ja keskaegset asustust. Oktoobris Triigi mõisas toimunud ajalookonverents sidus sel teemal palju otsi kokku ning oli kindalsti 2014. aasta Triigi tippsündmuseks. Ei saa mainimata jätta ka Triigi jõululaata, mis samuti üllatavalt rahavarohke, ka külapäev Palal ja Kõue Rahva Maja kuues sünnipäev olid ägedad üritused traditsioonilises kastmes.



Pala külapäeva koogivõistlus. Foto Mati Männisalu.



Triigi jõulupuu 2014.

Just väga erinevatele sihtrühmadele ja variatsioone pakkuvais paigus toimunud tasuta üritused teevad elu Triigil põnevaks. Mõis on hetkel tööandjaks kuuele Triigi inimesele - see on kolmandik kogu mõisa personalist! Kas see on kohaliku arengu lagi? Siin tuleb kõne alla Sinu panus, hea lugeja. Kuidas saaks elu Triigil sõltumata KOVi ja riigikogu koosseisust olla veelgi enam elu, mida kannataks elada? Seniks Head vana aasta lõppu ning Head Uut Aastat!

Triigi külavanem
Juhan Soomets
31.12.2014
Triigi-Kõue-Toompea

No comments: