6.10.13

Ma ju ütlesin... Kose valimiseelne seis Kõuel


Kose uuest sümoolikakonkursist niipalju et vastupidiselt mullusele ühinemisrallile, kus mitmeid kordi lausuti, et uus vald ei ole mitte Kõue+Kose vaid kvalitatiivselt uus tase, jõudsime vapi-lipuni, kus kahel validaoleval variandil kolmest on keskel (loodes) kose ja ümberringi (kagus) suvaline kuusemets, terra incognita. Kolmas variant Kareda rõngasristiga kasutab vastandamiseks Kosel jõelaineid, Kõuel saetera, võrdle muistse Läti-Eesti lippude erinevusega. Kui palju kunstiharidusega isikuid üldse komisjonis oli? Samuti on loogiline, et riiklik heraldikanõunik vaatas, et kui Kõue-Kose ühinevad, siis peaks ju mõlemad vapid kokku lappima ja korras! Sümboolikakomisjon peaks oma au taastamiseks avaldama kõik konkursi tingimustele vastavad tööd ja korraldama uue hääletuse, kui see läbi ei lähe, siis kärab "Peko" küll.

Lipud lippudeks, aga Kose valimiseelseid debatte praeguse seisuga üle ei kanta, võrdluseks jällegi mullune ühinemisralli, kus mikrokülaselts Alansi-Lutsu-Kirivalla abiga kaasati debatti lisaks kohalolevatele inimestele veel mõnikümmend on-line. Kellele tuleb kasuks, et ülekannet pole - igal juhul kõigile väiksematele, perifeersematele ja oponeerivatele, kelle hääl üle valla ei kostu.

Kuidas võiks välja näha valimistulemus? Küsitluse põhjal võitis ülekaalukalt "Ühtselt". Kui võitja hääled isegi pooleks jagada, oleks tulemuseks 30%. Kindlasti pole Ardu-Habaja kandis SDE kaugel maas, ütleme tulemuseks 28%, "Meie Vald Kose" on esimena suurtest üllitanud uhke trükise, kuid Kõue kandist vähe uusi liikmeid arvestades koguhulka - 100 kandidaati. Palju hääli Kõuelt ei tule, ütleme 22%. Antud valimisliit on Kõuel küll juba võitjate hulgas, sest esindab Kose praeguses volikogus ainust Kõue kanditaati kes ka kindlasti nüüd sisse saab ja jätkab. Kellele jagunevad Ardus-habajal ülejäänud 20% häältest? Tõenäoliselt ükski väikepartei mandaati ei saa, olukorda oleks saanud muuta, kui ülekantud debattides oleks keegi võitnud kuldmuna - väidelnud teised nurka, aga nagu juba öeldud, kui Kosel pole inimest, kes veebikaamerat-läptoppi-võrgujuhet ühendada ei suuda, jääb väikepartei hääl hüüdjaks kõrbes. Tsiteerides ajaloo viimast Kõue vallavanemat ajaloo viimases Kõue vallalehes:

"Kas soovitada inimestel osa võtta
ka valimisliit „Ühtselt“ korraldata-
vatel debattidel? Kes ühinemis-
koosolekutel käis, nägi, et eri piir-
kondades räägiti seda juttu, mida
oli vaja rääkida. Tihti peale koos-
olekuid ilmnes mingi muu info
räägitava kohta ja mõnel koosole-
kul räägiti samast küsimusest teise
nurga alt, vastavalt kuulajaskonna
huvidele. Ehk eelnevat juttu kokku
võttes räägitakse koosolekutel teile
seda mida kuulaja tahab kuulda.
Kuna korraldajateks pole külaselt-
sid ega vabaühendused ja puudub
info, kes debatte juhib, siis pigem
kutsuksin ma seda poliitpalagani
boikoteerima. "

(Illustratsioon Habaja Sovhoosilt)

1 comment:

Anonymous said...

Keda valid Kose volikokku?

Hääletanute põhjal võib järeldada, et enamiku puhul on tegemist "Vello fännklaabiga" ehk pannes hääletajate tulemuse volikogu kohtadeks siis:
11,1% Meie Vald ja 2 kohta
13,9% SDE ja 3 kohta
8,3% IRL ja 2 kohta
61,1% "Ühtselt" ja 12 kohta