27.9.12

Kõue-Kose ühinemisralli tipphetk - regionaalminister Harmis


Alansi külaseltsi eestvedamisel toimus Harmi mõisas valdade ühinemiskonverents, mis oli maamärgiks kahel põhjusel - sai näha ja kuulda regionaalministrit ja kuulda kolme ühinenud valla liitumiselugu - Tapa, Kuusalu ja Väike-Maarja. Ettekannetest sai julgustust maakonnaüleste ühinemiste-lahkumiste (Tapa ja Kuusalu) asjus, ehk Aela külal on tahtmise korral võimalus Juuru või Kaiuga liituda. Kolm küla nimelt ühinesid hoopis neljanda vallaga Kuusalu kaasuses. Sai kuulda, kuidas ohjeldatakse ühinemisel ilmselt kõige negatiivsemat nähtust - emotsioone - kas teatud teemade (teeninduspunktid, personal) ignoreerimisega (Kuusalu) või rahvale kondi ette andmisega uue valla nimekonkursi asjus (Tapa).

Regionaalminister kinnitas, et valitsusel pole haldusreformikava, küll aga ta ei näinud ühtki põhjust, miks Kõue ja Kose ei peaks ühinema. Realistina kinnitas ta sovhoosikeskuste kadu tõmbekeskustena, saab aru lapsevanematest, kes eelistavad kvaliteeti kodulähedusele.

Veidi üle kolme tunni vältav üritus on tihe ja põnev, kes kohal polnud, ei tohiks nüüd küll ühinemise puhul sõna võtta ja täävitada. Millest võibki järeldada Kõue valla liitumistahtmist - kohal oli kaks volikogu liiget, volikogu esimees lahkus enne ürituse lõppu. Kui lõpliku liitumisotsuse teeb volikogu, siis mille põhjal, kui mitte antud konverentsi, volikogu liikmed otsustavad? Kas ongi midagi otsutada või on juba valik olemas? Kose vallal, paistab on kõrgemal tasemel generaalplaan ühisvalla jaoks. Kõuel on enamus reegleid ja visioone paika pandud seal, kus kõige rohkem inimesi ühinemisega tegelend on - see koht on Alansi. Nagu öeldud üritusel - kes niisama passib ja arvab, et elu paremaks läheb, hävib täiega! Head liitumist!

Vaata ürituse fotosid me FB-lehelt

3 comments:

Anonymous said...

Sõna "täävitada" on murdesõna ja tähendab "teavitada". Siinses tekstis sobiks kasutada pigem sõna "tänitada"...

Anonymous said...

Väga õige märkus. Juhan kasutabki seda sõna oma blogipostitustes juba pikki aastaid täiesti vales tähenduses. Ilmselt ajab ta tõesti omavahel segamini "teavitamise" "tänitamisega".

Monika said...

Alansi ei saa siiski kogu au ja kuulsust endale võtta. Niisuguse ühinemiskonverentsi idee tuli siiski Koselt, vallavanem Jõgisoo sõlmis esimesed kokkulepped esinejatega, edasine korraldustöö sündis mõlema valla ühinemisläbirääkimiste juhtkomisjonide koostöös. Rahvakoosolekute käigus oli näha, et inimeste huvi ühinemise suhtes oli märksa suurem Kõue vallas, nii otsustatigi korraldada konverents Harmis, mis on ka Kosele piisavalt lähedal.

Kummaline, et Kõue vald seekord oma bussi käiku ei pannud - koduste pensionäride hulgas, kellel oleks olnud võimalik sel kellaajal toimunud konverentsil osaleda, oleks kindlasti huvilisi olnud.