27.2.12

Kõue ja Kose vald ühinevad? - Kõue vallast võib kaduda veel kaks küla


Alles see oli, esimesel jaanuaril sel aastal, kui Kõue vallast kadus kaks küla - Ardu ja Habaja. Nüüd, mil Kose vallalvolikogu on teinud Kõue vallale uue ühinemisettepaneku ja ei ole enam küsimus KAS liitutakse vaid MILLAL - läheb koos Kõue vallaga allavaoolu ka kaks praeguse Kõue, tulevase Kose valla küla - Aela ja Kadja.

Kommenteerib Aela külavanem Olev: Aela ja Kadja on iidsed Juuru kihelkonna külad ja Kosega kokku ei lähe me iial - liitume Juuru vallaga niipea kui naabrid Kaiukad Juuru poolt üles ostetakse.  See, et me vahepeal Triigi-Kõue valla alla kuulusime, tuleneb rootsi- ja hilisemast tsaariaegsest igandist - Aela ja Kadja külad olid tol aal Ojasoo ja Harmi mõisate ikke all. Nüüd on aeg seljad sirgu ajada ja ajaloolise kihelkonna rüppe tagasi astuda! Mullu augustis tantsisime Aela külapäeval juba Juuru rahvarõivais ja nii jääb!

Olevi jutt on tore aga kas tulevane Juuru kihelkond on oma ääremaadest huvitatud? Kindlasti on hea saada valda uute külade inimesi möllitud (Aelas elab aastaringselt 2 ja Kadjas 4 perekonda) aga kohustusena tuleb neile ka teed lahti ajada! Kuimetsa-Kadja teed tuleks täita vaid väike lõik ja saakski Kadjakad Juuru peale käima, Aela aga läbi Taga-Põlliku liikuma panna on palju raskem - tegu on viletsa metsaveoteega. Praeguse teedehoolduse poliitika järgi võiks Aelale käpa peale panna hoopis Väätsa vald, kes on ehitanud valmis korraliku tee Aelasse ehk mittekuhugi.

4 comments:

Kadjakas mati said...

No kui liituda siis ikkagi Kosega, ja ilmselt on see helgema tuleviku tarvis vajalik. Ajalugu on küll ilus ja südamelähedane, aga ilmselgelt on omiasju lihtsam Kosega ajada, kui hakkata Juuru käima.Samuti sobituvad minumeelest Kadja ja Aela päris ilusti Kõue Külade Seltsi. Kuimetsa otsetee oleks muidugi tervitatav nii või naa.
Huvitav küsimus on kahe valla tulevane nimi, kas see oleks siis KOSE!?! Või hoopis Koue või Kõse!?!

Juhan said...

See on iga küla volitatud külavanema tahe, mis valla/maakonna suunas küla tüürida/parseldada. Kõue Külade Seltsist küll ühtegi liiget selle pärast välja ei visata, kui naabervalla/maakonna rüppe läheb - teebki elu kirevamaks ja piire ületavamaks.

Kadri said...

Mina olen absoluutselt alati olnud Kose vallaga liitumise poolt. Jajah, justnimelt KOSE vallaga liitumise poolt, olenemata sellest, et ma ise elan Kadja külas. Enne, kui selliseid otsuseid tegema hakatakse, võiks ikka külarahvalt ka arvamust küsida, mida eelistatakse. Kogu elu on Kadja külas liikunud ju Kose suunas, seda vägivaldselt Juuru poole nihutama hakata, on minu meelest mõttetu.

Koht aruteluks ja argumentide ära kuulamiseks muidugi.

Nime ettepanekuid ma tegema ei hakkaks, on üsna loogiline, et kui väiksem liitub suuremaga, siis laieneb suurema nimi kõigile.

Tiiu said...

Olge nüüd rahulikud ja mõelge ilusaid mõtteid!
Kui Kõue vallavolikogu ütleb JAH läbirääkimiste avamiseks (tal on 2 kuud aega seda teha), siis loomulikult küsitakse rahva arvamust, korraldatakse hulk arutelusid ja langetatakse sellest tulenevalt otsus.
2004.a. liitumisläbirääkimistel oli lepingus, et nimeks jääb Kose vald ja liituvad 2 valda tervikuna.
Küllap ikka meie häält ka kuulda võetakse, kui meil asjalikke arvamusi on. Olge kenad ja ärge lahmige, aeg niigi raske ja segane.