9.11.09

Õnnestunud ürituse elemendid (Triigi kooli kokkutulek)



Tiiu (Kõue) ja Olevi (Aela) poolt kogemata välja mõeldud külade ajalooõhtute formaat "Meie külade lood" jõudis 8. novembril teise ürituseni - Triigi küla pidas lisaks küla kokkutulekule ka Triigi kooli kokkutulekut ning Triigi valla päeva. Üritus toimus täismajale - ega üle 30 inimese juba naljalt Kõue Rahva Maja esimese korruse pika laua taha istuma ei mahu. Kuidas sellist üritust organiseerida? Allakirjutanu kujundas plakatid (Kõuel, Triigil, Kosel üleval), otseposti Triigi külaelanikele ja kaks kutset Rävalisse, Kõue Külade Seltsi ajaveebi päise ning kogu lugu. Kooli kokkutulek on niivõrd jõuline üritus, et kus seda veel ei tehta, seal ei osata ära kasutada inimressurssi, endiste üle maailma laiali kooliõpilaste näol. Kõue/Triigi kooli viimane kokkutulek toimus Kõu külas 1996, kui avati kooli mälestuskivi - see asub aga kooli vana vundamendi juures, kus asus kool viimati sõja ajal - Triigi mõisakooli kokkutulekut peeti viimati 1970, ehk ajal, mil kool veel töötas, sellest ajast peale on mõisakooli kokkutulek vaid plaaniks jäänud. Fotol kooli 100. juubel 1970. - nii palju rahvast pole enam Triigil nähtud:



Triigi kokkutulek 2009 - hakkab juba jälle looma:



Kokkutulnute seas oli aukartustäratavaid tegelasi, kellel polnud veel põhjust olnud Kõue Rahva Majja tulla - nende seas Triigi mõisa viimane õigusjärgne omanik Vilma Nigul tütardega, Triigi algkooli viimane juhataja Aino Jaakov ning tema õpilane, Triigi Farmi suuromanik, endine Kõue vallavanem Aare Mölder. Esindatud oli Triigil mitmed põlved elanud Põlluaasa perekond, samuti Kõue kunagise koolijuhataja Ergma järeltulijad. Läbi astus ka Mait, vaid kaks päeva tagasi tagasi Kõue vallavanemaks valitud Oti vanaisa. Kõige eakamaks külaliseks oli ilmselt Erich Klaan, kelle haridustee algas 1929. aastal Kõu koolis - mees, kes lappis kunagi Triigi mõisa katust pilbastega, et koolil oleks võimalik sinna sisse kolida. Fotol (Aino Jaakova kogust) vaade mõisa peahoone katuselt:



Ajalooürituse formaadi raames esitlesid kõik kohalolnud ennast, rääkisid kuidas ning millal nad Triigi küla või mõisaga seotud on, meenutati vanu aegu alates mõisnikest kuni erastamiseni - see kõik pidi mahtuma kahe tunni sisse kui juba hakkas hämarduma ning tuli minna Triigi mõisa juurde ning mälestuseks seal küünlad süüdata. Allakirjutaja tegi mitme lehe jagu ülestähendusi, mis ootavad toimetamist ja avaldamist - põnevaid fakte ja lõbusaid lugusid, uusi hüpoteese mõisa salakäikude ja piinamiskambrite kohta. Lepiti kokku järgmine kord, kui Triigi kool taas kokkutulekut peab - esialgse plaani järgi augusti lõpul 2010. Kõue Rahva Maja esimesele korrusele jäid üles neli Triigi mõisa kaarti:

Fragment 1820. a Triigi mõisamaadest, peal ka Kõue küla (EAA kogust), 1857. aasta vana vallamaja pööningult leitud, vallamajja viidud ning hiljem kadunud kaardi ainsad koopiad, 19. saj. lõpu mõisasüdame kaart TLA Hagemeistrite fondist, 1921. võõrandamisaegne plaan.

Triigi kooli kokkutuleku 2009. protokolle vaata edasi siit.

No comments: